Паук најактивнији у насељу Симе Матавуља

Весна Поповић
Паук најактивнији у насељу Симе Матавуља

Бањалука - "Паук" служба је од почетка године због непрописно паркираних возила највише интервенисала у насељу Симе Матавуља у центру града те у улици Браце Поткоњака у Обилићеву.

Потврдио је шеф Одсјека за паркинге и гараже Бранимир Паопић и додао да је главни разлог недостатак паркинг мјеста па власници своје четвороточкаше остављају на тротоарима, зеленим површинама, испред туђих гаража, на коловозу  и слично.

- Када је у питању насеље Симе Матавуља паркирање  је дугогодишњи проблем. На малом простору се налази много институција и објеката. Осим бројних стамбених зграда ту су и болница, Фондови здравственог и пензијског осигурања, Служба хитне помоћи, Завод за трансфузију, маркети и друге институције тако да је велика фреквенција возила а нема довољно паркинг мјеста за све - рекао је Папић.

Објаснио је да је слична ситуација и у Обилићеву те да је најкритичнији простор око тамошње спортске дворане и некадашње зелене пијаце.  

- У току је изградња око 40 нових паркинг мјеста код Градског моста и надамо да ће она ублажити ту проблематику - казали су у овом одсјеку.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић је рекао да су у овим дијеловима града густо изграђене ламеле стамбених зграда те да нема довољно мјеста за паркирање.

- Проблем је што су и просторне могућности за изградњу нових паркинга ограничене тако да је тешко ту наћи рјешење - казао је Јаћимовић.

Сматра да кажњавање возача треба бити посљедња опција.

- Прво требамо обезбиједити довољно капацитета да возачи могу паркирати аута па онда почети са кажњавањем оних који се тога не придржавају. Нажалост има и оних који се и поред паркинг мјеста непрописно паркирају јер не желе  потрошити једну марку за сат паркирања - казао је Јаћимовић.

Бањалучанин Драган Абутовић сматра да је немогуће наћи паркинг у центру града.

- Сматрам да је најгоре у некадашњем насељу Анте Јакића а данас Симе Матавуља.  Није важно у које доба дана се дође сва су мјеста увијек заузета. Због здравствених проблема често морам ићи љекару и овјеравати здравствену књижицу. Због тога често морам паркирати ауто далеко од тог насеља  - рекао је Абутовић. 

Интервенције

Према подацима Одсјека за паркинге и гараже "Паук"  службаје од почетка године имала 1.456 интервенција а од наплате казни за започето премјештање и чување возила на депоу у градску касу се слило се 75.370 КМ. У истом периоду 2015. године, забиљежено је нешто мање интервенција 1.437 али приход остварен у буџет града је био нешто већи и износио је  76.330 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана