Патња, бол и муке мале Милице Тубоњић

Г.С.
Патња, бол и муке мале Милице Тубоњић

БАЊАЛУКА - Породица Тубоњић. Насеље Кола. Ех, колико би се суза овдје исплакати могло. Довољно је видјети у како тешким условима живе Тубоњићи па да вам се стегне око срца. И на све то имају дијете које пати од церебралне парализе. Малу Милицу.

Е тада вам се грло стегне, а сузе саме крену. „Живи са лијековима. Без њих не може. Користи пелене. Гризе пуно прсте. Тако да, и када крв крене, она и даље гризе. Неко од нас увијек мора бити уз њу. По ноћи када спава, буди се некада у један, у два, у четири. Док осјетим истог момента морам устати. Све је то јако тешко. Прошле године сам 28 килограма за 4 мјесеца изгубила, тако да је јако тешко", говори док јој се грло стеже, мајка Зорка Тубоњић.  Мала Милица пати од церебралне парализе. И још једног непознатог синдрома. Има 15 година. Родила се као седмаче. Све је изгледало да ће бити у реду при порођају, присјећа се тог дана мајка Зорка док јој очи сузе.

„Заплакала је као сва нормална дјеца. Али ето, онда су проблеми кренули. Испочетка то никако нисам могла да прихватим, тјешећи се да ће бити боље, тако да ни нека примања нисам потраживала. Ништа. Како је вријеме пролазило, схватила сам да неће бити боље.  И да морам да прихватим. Тако да се боримо како умијемо и можемо",  каже Зорка Тубоњић.

Тубоњићи имају још два сина. Да би преживјели, сви на дневницу раде. Имају само једну жељу, да некако Милици обезбиједе пристојан дом. Кућа у којој сада живе је у катастрофалном стању. Свјестан је тога и Миличин отац Ћиро који се и сам разболио. Има астму. Свуда са пумпицом иде.

Иначе Тубоњићима већ дуго помаже Мозаик пријатељства. Али то није довољно. „Њима морамо помоћи сви, сви ми који то можемо, јер вјерујте, овдје у оваквој кући је немогуће живјети", каже Мирослав Субашић, приповједајући да је Милицу упознао тако што је њен брат знао доћи уочи Новогодишњих празника, тражећи играчке које сијају.

„Сваки пут када се приближи Нова година, дође Миличин брат тражећи играчке које сијају. Она у ствари и не зна шта су играчке, не зна се ни играти играчкама. Какву муку ови људи имају, како је бити отац или мајка мале Милице, то само они знају."  каже Мирослав понављајући да су услови у којима живи ова породица, у најмању руку – катастрофални! 

„Зато ја овом приликом позивам све добре људе. Морамо људи, морамо овој породици направити нови дом. Не санирати, ова кућа се више не може санирати, овај дом се мора изнова саградити. И не само саградити него и малој Милици уредити једну собицу са играчкама које свијетле, да она има нешто што можда разумије. Хуманост свих добрих људи је поново на испиту, каже Мирослав Субашић, јер ће наше мало, њима сигурно пуно значити. Зато будимо људи и помозимо породици Тубоњић уплатом на број жиро рачуна: 562-099-8164043324 НЛБ Банка, Мозаик пријатељства – За Милицу Тубоњић, преноси ЕЛТА ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана