Парастос за страдале Србе у Бијелом Потоку

Данијела Стоканић
Парастос за страдале Србе у Бијелом Потоку

Бањалука - Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју у насељу Бијели Поток јуче је обиљежена 72. година од усташког масакра над 54 Срба у овом мјесту.

На Васкрс 1942. године највише је убијено Милинковића и Адамовића. Осим стријељања, усташе су велики број њих и заклале.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић истакао је да је међу жртвама био и његов једногодишњи брат Урош, коме су усташе одсјекле главу, те да су жртве убијане и ножевима и маљевима.

- Једна група усташа дошла је у Бијели Поток из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ није имао гдје да бјежи - рекао је Милинковић, додајући да се о овом злочину ћутало 60 година. Каже да су захваљујући граду и СУБНОР-у подигли спомен-обиљежје, код којег се сваке године, другог дана Васкрса, служи помен.

Изасланик предсједника РС Милорада Додика Душко Ћетковић поручио је да се овај злочин никад не смије заборавити.

- Младе генерације ће имати сигурну будућност само ако знају ко су и одакле потичу - казао је Ћетковић.

Предсједник градске Борачке организације Горан Рогић истакао је да се од 1942. године па до данас показује да су Срби вијековима били народ који је био прогањан.

- Наша дјеца и омладина у школама, својим окупљањима, треба да његују и чувају традицију, јер ће само на тај начин сачувати лик и успомене на страдале у ратовима. Онај ко не поштује своју прошлост, сигурно неће имати ни добру будућност - поручио је Рогић.

Вијенце на спомен-обиљежје у Бијелом Потоку положили су изасланици предсједника РС, Народне скупштине РС, представници града, борачких организација, СУБНОР-а, бањалучких мјесних заједница, те многобројних невладиних удружења.

Историја

Према ријечима историчара Предрага Лозе, бројна су масовна стратишта у којима су убијани Срби у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској.

- Ово сјећање нам говори да је неопходно да се сва стратишта обиљеже и да потомци и поштоваоци жртава гаје достојну успомену на своје претке и наше сународнике који су страдали само зато што су били Срби - рекао је Лозо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана