Отворена фото-документарна изложба о Бањалуци

Срна
Отворена фото-документарна изложба о Бањалуци

БАЊАЛУКА - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас у Музеју Републике Српске двије фото-документарне изложбе о Бањалуци, које, како је навела, на јединствен начин указују на важне историјске периоде овог града.

Ријеч је о изложбама “Бањалука у прошлости и данас” и “Бањалука на старим разгледницама”.

Ђаковићева је навела да ће ове изложбе, које си у отворене поводом 91 године постојања и рада Музеја, посјетиоцима представити трансформацију Бањалуке кроз историју, од вароши до модерног града.

“Улога музеја је да дјелује одржавајући однос између историјских периода, истовремено корачајући потпуно у савременом добу, тежећи што богатијој грађи и збиркама, садржају и археолошким истраживањима, те да буде што више присан науци, струци, младима у образовном процесу и грађанима”, рекла је Ђаковићева на отварању изложбе.

Вршилац дужности директора Музеја Републике Српске Давор Стрика поручио је да ће Музеј, као кровна институција културе Републике Српске, наставити да реализује значајна остварења у музејској дјелатности.

“Музеј је промијенио назив и локацију неколико пута у својој историји, од Музеј Врбаске бановине, затим Државни етнографски музеј Босанске крајине, Народни музеј у Бањалуци, те Музеј Босанске Крајине у Бањалуци, а под садашњим именом Музеј Републике Српске постоји од 1992. године”, навео је Стрика.

Он је рекао да Музеј никада у својој историји није био смјештен у објекту намјенски направљеном за потребе комплексног Музеја, те изразио увјерење да ће тај циљ бити остварен у скорој будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана