Олупине заузимају паркинг мјеста

Александар Стојановић
Олупине заузимају паркинг мјеста

Бањалука - Стари, дотрајали и напуштени аутомобили, којима се често не зна власник, најчешће су остављени на јавним површинама, па је Комунална полиција од почетка године добила 30 пријава за уклањање ових олупина.

Та возила су најчешће остављена да труну испред зграда и на јавним паркинзима, којих је због броја возила све мање на подручју града. Због тога многи станари и грађани негодују, јер истичу да аутомобили стоје и по неколико мјесеци на истом мјесту, а они немају гдје да оставе своје четвороточкаше.

Становница Борика Миланка Дмитровић каже да су у том насељу напуштена возила на паркинг мјестима честа појава.

- Једно такво је у улици Раде Врањешевић. Већ мјесецима стоји без таблица и издуваних гума, заузимајући паркинг мјесто. Комшије често негодују и жале се када немају гдје да оставе своје возило - рекла је Дмитровићева.

Из Комуналне полиције истичу да је одлуком о комуналном реду прописано да ће напуштена, нерегистрована, хаварисана и технички неисправна возила бити  уклоњена о трошку власника и депонована на за то предвиђено мјесто.

- Уколико је власник возила непознат, Комунална полиција доноси рјешење којим се налаже да возило буде уклоњено у законом предвиђеном року. Ово рјешење се оставља на возилу, уз назначење часа и дана када је остављено, и тиме се сматра да је извршено уредно достављање. Послије истека рока аутомобил бива уклоњен, а трошкове у том случају сноси орган надлежан за комуналне послове - наглашавају из Комуналне полиције.

Даље објашњавају да је власник возила дужан да у року од 15 дана преузме свој аутомобил уз намирење трошкова.

- Ако власник у предвиђеном року не преузме аутомобил, он се продаје у секундарне сировине, ради намирења трошкова, складиштења и трошкова продаје. Приход остварен продајом ових возила уплаћује се у буџет града - закључују из Комуналне полиције.

Казна

Уколико је власник остављеног возила познат, уз рјешење о уклањању аутомобила биће издат прекршајни налог.

- Прописана казна је од 100 до 1.000 КМ  за појединце, те од 500 до 7.000 КМ за предузећа, односно од 200 до 1.800 КМ за директора фирме - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана