Окружни суд у Бањалуци донио правоснажну пресуду: Непотписивање уговора не ослобађа од плаћања рачуна “Еко топланама”

Маја Станојевић
Окружни суд у Бањалуци донио правоснажну пресуду: Непотписивање уговора не ослобађа од плаћања рачуна “Еко топланама”

Окружни суд у Бањалуци донио је правоснажну пресуду према којој је Бањалучанка дужна да “Еко топланама” плати рачуне за коришћење топлотне енергије, иако са тим предузећем није потписала уговор.

Тај суд је, наиме, потврдио првостепену пресуду Основног суда у Бањалуци, којом је она, уз дуг од 801,72 КМ обавезана да плати и затезну камату те трошкове парничног поступка, под пријетњом принудног извршења.

Она се претходно жалила на првостепену пресуду, али је њена жалба одбијена, а предузеће “Еко топлане”, које ју је тужило, добило је правну битку.

Према пресуди, која је у посједу “Гласа Српске”, Окружни суд констатује да је Основни суд закључио да су “Еко топлане” доказале да је тужена била у уговорном односу са бањалучком “Топланом” све до 1. фебруара 2018. године, након чега су послове производње и испоруке топлотне енергије преузеле “Еко топлане”.

Неспорно је, додато је, да тужена није закључила писмени уговор са “Еко топланама” о испоруци топлотне енергије, али, како је закључено, недостатак таквог уговора не искључује чињеницу да је једна странка својом вољом енергију испоручивала, а друга ју је, такође својевољно, користила.

Суд, наиме, закључује да се воља за закључењем уговора може изразити ријечима, уобичајеним знацима или понашањем. Како је додато, то се овдје огледа у томе што је тужилац, односно “Еко топлане”, наставио да испоручује енергију, а што се, између осталог, види из аката тужене којим захтијева мјерење температуре и излазак представника “Еко топлана” на мјесто мјерења.

Осим тога суд је утврдио да је она одбила да плати осам рачуна из 2018. године, док је уплатила два задња рачуна за ту, те још 11 рачуна за 2019. годину.

Суд је, између осталог, установио да тужена није подносила писмени захтјев за издвајање из централног топлификационог система и престанак коришћења испоруке топлотне енергије, већ је наставила да користи услуге “Еко топлана” и поред обавјештења да је тужилац нови испоручилац енергије и да за испоруку користи дотадашњу опрему коју је користила стара “Топлана”.

- Произлази да је тужена до 1. фебруара 2018. године била корисник услуга “Топлане” а.д., да ју је “Топлана” обавијестила о чињеници да “Еко топлане” преузимају послове испоруке топлотне енергије, а након чега је објављен и јавни позив за закључење уговора о испоруци топлотне енергије - истакнуто се у пресуди.

Додаје се да је туженој, дакле, била позната чињеница да ће убудуће бити корисник услуга “Еко топлана”, које су преузеле послове испоруке топлотне енергије па уколико није жељела да буде у уговорном односу са новим испоручиоцем, била је дужна да тражи искључење са топлификационог система.

- Међутим, тужена је наставила да користи услуге “Еко топлана” и у конкретном случају се има сматрати да је дошло до закључења уговора, у смислу одредбе члана 16. Закона о комуналним дјелатностима и 67. став 1 Закона о облигационим односима (ЗОО) - истакнуто се у пресуди.

Адвокат Дарија Мирнић-Мајсторовић, која заступа “Еко топлане”, навела је да су све пресуде јасне и да је пресуђено у корист “Еко топлана”. Пресуде сматра резултатом врло одговорног и јединственог приступа правним питањима од стране “Еко топлана”, као комуналног предузећа и њене канцеларије која их прати од почетка рада.

Мирнић-Мајсторовић посебно истиче да су сада правни ставови који су корисницима “Еко топлана” од почетка били саопштавани, потврђени као правно исправни и истинити. Вјерује да ће ове пресуде довести до смањења броја судских поступака.

Адвокат Вања Лакић, која је заступала више корисника “Еко топлана”, признаје да још није донесена ниједна коначна пресуда у њихову корист, изузев једне првостепене, коју је у мају донио Основни суд у Бањалуци.

- Ја сам сад добила првостепену пресуду у корист странке и мислим да је то била прва првостепена пресуда у корист странке. Мислим да је ту по закону одлучено, како и читаво вријеме истичем. Ја претпостављам да ће “Еко топлане” уложити жалбу. Имала сам, искрено, и властити спор те сам одбијена, али сам ишла даље, на Врховни суд и Уставни суд. Моја претпоставка је да ће Врховни или Уставни суд другачије одлучити - рекла је Лакићева.

Из “Еко топлана” истичу да су корисници њихових услуга, који су користили испоручену топлотну енергију, дужни да је и плаћају. Доказ за то је, како додају, и посљедња пресуда Окружног суда у Бањалуци од 24. маја ове године, која је само једна у низу другостепених, правоснажних пресуда у корист “Еко топлана” Бањалука.

- Овом пресудом, потврђује се судска пракса Основног и Окружног суда у Бањалуци да сваки корисник мора да плати топлотну енергију која му је испоручена, а са друге стране, има право да у складу са прописима одбије испоруку топлотне енергије уколико исту не жели и да се искључи са система даљинског гријања у складу са важећим прописима - навели су из “Еко топлана”.

Како додају, Суд је кроз пресуду потврдио чињеницу да недостатак писменог уговора не искључује чињеницу да су странке својом вољом, тј. својим радњама вршиле испоруку топлотне енергије и њено коришћење, јер се воља за закључивање уговора може изразити ријечима или уобичајеним знацима или понашањем из којег се може закључити постојање такве воље, а ово је темељна одредба члана 28. ЗОО.

Из “Еко топлана” подсјећају да је низ корисника био збуњен злонамјерним дезинформацијама које су се појављивале, а и даље се појављују у неким медијима у вези са уговорним односом између “Еко топлана”, као испоручиоца топлотне енергије и крајњих корисника. Нажалост, како констатују, одређени број корисника је постао “жртва” ових дезинформација и упустили су се у судске поступке без потребе.

- Евидентно је да од оснивања “Еко топлана”' постоје одређене интересне групе којима очигледно није у интересу да систем даљинског гријања у нашем граду функционише те да због својих интереса покушавају да направе забуну код одређеног броја корисника, излажући их само додатним судским трошковима и затезним каматама - закључују из “Еко топлана”.

Очигледно је, додају, да је један од циљева тих интересних група да буде урушен систем наплате “Еко топлана” те да “Еко топлане” не буду самоодрживо предузеће, што оне истински јесу већ четири године, односно од самог оснивања.

- Међутим, проценат кумулативне наплате од више од 93 одсто за прве четири године постојања са тенденцијом раста из године у годину, показује да у томе нису успјели. На крају, истакнута је чињеница да резултати “Еко топлана” показују да су “Еко топлане” самоодрживо и стабилно предузеће и да су створене све претпоставке да то буду и у наредном периоду, као и да се систем даљинског гријања, који је био вишедеценијски проблем у Бањалуци, даље развија, а да квалитет услуге према крајњим корисницима из године у годину буде све бољи - кажу из “Еко топлана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана