Ојачана улога бањалучких мјесних заједница

Сања Амиџић
Ојачана улога бањалучких мјесних заједница

Бањалука - Ефекти избора нових чланова савјета мјесних заједница већ у првих шест мјесеци њиховог рада дали су резултате, а у рјешавању проблема најактивнији су представници грађана у насељима Росуље, Драгочај и Обилићево два.

Према подацима из Градске управе до 1. октобра ове године савјети мјесних заједнице одржали су укупно 237 сједница, а у најактивнијим насељима осам. Међутим, како наводе из Градске управе, у овом периоду није одржан ниједан збор грађана који су своје нове представнике савјета бирали у марту. Према ријечима градских власти откад су изабрани нови представници савјета примјетно је побољшање сарадње мјесних заједница са Градском управом.

- То се нарочито види кроз планове за рјешавање проблема и приоритетних питања на подручјима која се тичу њихових насеља - казали су у Градској управи.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Росуље Синиша Мркобрада рекао је да се савјети састају када треба расправљати о рјешавању инфраструктурних проблема, али и када организују друге активности, као што су акције које се тичу помоћи људима.

- Савјет није правно тијело, тако да је све што радимо волонтерски, али и наше хтијење да побољшамо услове за живот у нашем насељу. Обавеза је много и људи су запослени, али увијек нађемо времена када је то потребно - казао је Мркобрада.

Према његовим ријечима, савјет није у могућности да ради на великим пројектима, али и тим малим стварима које уради допринесе побољшању, што се одмах примијети.

- Подршку имамо и од градских власти, тако да шта год можемо урадимо. Жеља ми је да имамо боље саобраћајнице, више паркова и клупа - рекао је Мркобрада.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево два Дарко Милаковић каже да су у посљедња два мјесеца одржали шест сједница. Углавном су расправљали о комуналним проблемима по захтјеву мјештана, а састанци се одржавају периодично зависно од проблема који се појаве. Посебно су поносни на пројекат градња игралишта и постављање ограде око школе.

Избори

Нови чланови за 57 савјета мјесних заједница бирани су у марту ове године.

Своје кандидате тада је предложило 45 предлагача и то десет политичких партија, четири удружења грађана и 31 група грађана. Према подацима из Градске изборне комисије на листама је било 1.020 кандидата, а у савјете мјесних заједница изабрано је 407 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана