Одзвонило старом мосту преко Врбање

Весна Поповић
Одзвонило старом мосту преко Врбање

Бањалука - Уклањање старог такозваног "жутог" моста почело је јуче послије скоро десет мјесеци од пуштања у функцију новог прелаза преко ријеке Врбање у насељу Чесма. Накнадно ће бити утврђено да ли ће његови остаци бити искоришћени у друге сврхе.

Почетку уклањања моста, који је оштећен у поплавама 2014. године, јуче су присуствовали представници града са градоначелником Игором Радојичићем на челу.

Према ријечима начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славише Сандића, Министарство водопривреде и шумарства РС било је задужено за избор извођача радова на уклањању моста, а посао је повјерен предузећу "Козарапутеви".

- Вриједност радова је 58.000 КМ и рок за завршетак тог посла је 100 дана. У овом тренутку је тешко процијенити колико је конструкција старог моста употребљива изузев ограде која ће се сигурно моћи искористити у неку сврху - казао је Сандић.

Након демонтирања, конструкција моста ће бити одвезена на депонију на Раковачким барама.

- Тамо ће наши стручњаци процијенити колика су оштећења на конструкцији и да ли је могуће да се негдје она искористи - казао је Сандић.

Када је у питању насеље Чесма, Сандић је додао да се нада да ће ове године започети проширење улице Петра Великог, која иде у продужетку новог моста и главна је саобраћајница која иде кроз насеље.

- На сједници Владе РС у четвртак би требало да се нађе Одлука о утврђивању општег интереса, која је предуслов да би град могао урадити експропријацију земљишта. Чим добијемо ту одлуку, биће заказан састанак са власницима парцела које се налазе дуж те трасе. Надам се да ћемо са свима потписати уговоре које ћемо доставити надлежнима у Министарству пољопривреде како би они наставили са реализацијом тог пројекта - казао је Сандић.

Напоменуо је да је град испунио све обавезе и да су ове године у буџету обезбиједили новац за рјешавање имовинско-правних односа.

- За откуп земљишта је потребно између 80.000 КМ и 100.000 КМ и око 40.000 КМ за засаде, ограде и друге некретнине које се налазе у зони будућег пута. У саму изградњу биће уложено 600.000 КМ кредита Свјетске банке, који ће град отплаћивати. За реализацију је задужено Министарство пољопривреде и тешко је рећи када ће почети изградња. Ако нас послуже временске прилике, надам се да би извођачи могли почети радове ове године, а завршетак очекујемо на прољеће - објаснио је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је казао да је стари мост показатељ колико се ситуација побољшала откако је нови у функцији.

- Види се колико је прије било тешко функционисати са старим мостом преко којег су могли прелазити само мала возила и пјешаци - казао је Маличевић.

Уска улица

Миладин Маличевић је рекао да би проширењем улице Петра Великог били побољшани услови за живот у Чесми.

- У Чесми, која има око 6.000 становника, са главном саобраћајницом, која је широка једва неколико метара, имамо проблема са одвијањем саобраћаја. Ситуација се додатно погоршала пуштањем у функцију овог моста, јер је повећана фреквенција саобраћаја - казао је Маличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана