Одзвонило бесплатном паркирању на пет локација

Весна Поповић
Одзвонило бесплатном паркирању на пет локација

Бањалука - Наплата паркирања возила биће уведена на пет нових локација и то на паркиралишту код Градског моста и у улици Браце Поткоњака у Обилићеву, у улицама Војводе Момчила и Меше Селимовића на Булевару и Стевана Мокрањца у Новој вароши.

Тиме ће у систем наплате у којем се тренутно налази 61 паркинг и двије јавне гараже са укупним капацитетом од 4.700 мјеста бити укључено додатних 250 паркинг мјеста.

У Одјељењу за саобраћај и путеве су потврдили да су при крају припреме за увођење наплате паркирања на наведеним локацијама који ће бити сврстани у другу тарифну зону гдје је један сат паркирања  0,50 КМ а цјелодневна карта три КМ.

- На појединим паркиралиштима наплата се уводи на захтјев грађана који ту живе, попут паркиралишта у улици Стевана Мокрањца. Проблем је што свакодневно возила оставља велики број возача чија се радна мјеста налазе у близини и који на тај начин избјегавају плаћање паркинга. Тиме станарима заузимају простор - рекли су у овом одјељењу.

Истакли су да је контролисано коришћење простора  основна улога увођења наплате паркирања.

- На тај начин с једне стране желимо омогућити што већем броју корисника да паркирају возило и обаве оно због чега су дошли. С друге стране, спроводимо регулативне мјера у стамбеним зонама у којима је присутан проблем паркирања од стране запосленог становништва - рекли су у Одјељењу.

Подсјетили су да сви који живе у зонама у којим је уведена наплата паркирања могу користити повлашћену карту која износи око четири КМ мјесечно, односно 50 КМ годишње.

- Такође, у протеклом мјесецу су појачане контроле непрописног паркирања код Привредне коморе, Музеја савремене умјетности РС и на другим локацијама у централном градском подручју, а које ће се интензивирати и проширити током овог мјесеца - казали су у овом одјељењу.

Лани је на градским паркинзима забиљежено је 2,9 милиона паркирања, што представља повећање од 10 одсто у односу на 2015. годину.

Бањалучанка Биљана Ђорђић сматра да ће увођење наплате на овим локацијама смањити гужве на паркинзима али да треба наћи дугорочно рјешење за проблем хроничног недостатка паркинг мјеста у граду. 

- У Обилићеву или Новој вароши физички нема мјеста за изградњу нових паркинга па би било добро када би градске власти планирале изградњу  паркинг гаража у тима насељима - казала је Ђорђићева.

Нулта зона у центру

У Одјељењу за саобраћај и путеве најавили су да ће ускоро почети примјена нулте зоне паркирања у ужем центру града на локацијама као што је Гајева улица, Ивана Фрање Јукића, дијелу Српске и на паркингу "Краш". 

- Добили смо рјешење о додјели броја за СМС плаћање паркирања али је потребно да обавимо одређене припреме прије него што почнемо са примјеном ове промјене - рекли су у овом одјељењу. У нултој зони паркирање возила биће временски ограничено на два часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана