Одржан 11. фестивал Козарски етно

В. П.
Одржан 11. фестивал Козарски етно

Бањалука - Традиционални, 11. по реду фестивал "Козарски етно" окупио је ове године осам културно-умјетничких друштава, те 320 учесника из региона и Европе.

Представљањем старог поткозарског ђурђевданског обичаја "омаја", игром, пјесмом и изложбом традиционалних предмета и ношњи, почео је овај фестивал у петак вече у Пискавици. Обичај "омаја" везан је за ријеку, потоке и воденице на којима се мљело жито, те припремала различита јела. Другог дана фестивала, у суботу, одржано је традиционално такмичење у изворној пјесми ојкачи са подручја Козаре. У мушкој конкуренцији најбоља је била пјевачка група "Поткозарје" из Приједора, а у женској  КУД "Пискавица".

Новина овогодишње смотре је такмичење у свирању тамбуре трожице, а најбољи је био Слободан Брдар. У бацању камена с рамена најбољи је био Радован Мајкић, члан изворне мушке пјевачке групе "Борино јато". Одржан је и семинар о теми "Пјесме, игре и обичаји Козаре, Подриња и Баната".  Учесници фестивала представиће се Бањалучанима данас од 18 часова у центру града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана