Одлука ступила на снагу: Конкурс за стипендије биће расписан 2. октобра

ГС
Одлука ступила на снагу: Конкурс за стипендије биће расписан 2. октобра

Одлука о стипендирању ученика и студената ступила је на снагу данас, 28. септембра, чиме су стечени и услови да буде расписан конкурс за додјелу градских стипендија.

Тако ће Град Бањалука већ у понедјељак, 2. октобра, расписати конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа, у оквиру градског програма стипендија, вриједног око 1,8 милион КМ.

Наиме, због необјављивања одлуке у Службеном гласнику конкурс за додјелу стипендија Града Бањалуке ученицима средњих школа на подручју града није могао бити расписан 1. септембра, како су то навикли наши средњошколци.

С обзиром на то да је ријешен проблем са објавом службених гласника, међу бројним важним одлукама – објављена је и ступила на снагу и одлука о стипендирању.

Када је ријеч о конкурсу који ће бити расписан у понедјељак, средњошколци ће моћи конкурисати за три врсте стипендије, и то: за успјех у школи, према социјалном статусу и за дефицитарна занимања.

За наредну школску/академску годину утврђена су и дефицитарна занимања, и то за ученике средњих школа, биће стипендирано школовање за сљедећа занимања: Геодезија и грађевинарство – тесар; Геодезија и грађевинарство – армирач-бетонирац и Пољопривреда и прерада хране – месар.

Када је ријеч о студентима, стипендије су предвиђене за сљедећа занимања: Рачунарство и информатика – Дипломирани инжењер електротехнике – 240 ЕСТS; Рачунарство и информатика – Математика и информатика, наставни смјер – Дипломирани професор математике и информатике – 240 ЕСТS и Текстилно инжењерство, Обућарска технологија и дизајн – Дипломирани инжењер текстилног инжењерства – 240 ЕСТS.

Подсјећамо, ученичка стипендија на основу успјеха у школи и према социјалном статусу износи 100 КМ, а за дефицитарна занимања 170 КМ. Висина стипендија за студенте према социјалном статусу и стипендије за успјех на студију износиће 150 КМ, а за дефицитарна занимања 260 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана