Одбор у ОШ Ђура Јакшић се оглушио о налог министра

Цвија Мркоњић
Одбор у ОШ Ђура Јакшић се оглушио о налог министра

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС наложило је Школском одбору Основне школе "Ђура Јакшић" да разријеши дужности директора школе Дарка Томића до 10. марта због утврђених неправилности у раду, али ту одлуку одбор није испоштовао у законском року.

Потврдили су ово у Министарству просвјете и културе РС и казали да је министар на основу Закона о основном образовању и васпитању покренуо иницијативу за разрјешење директора ове школе, а коју је Школски одбор одбацио.

- Министар је 4. фебруара наложио Школском одбору ове школе да спроведе поступак разрјешења директора Дарка Томића у року од 30 дана - казали су у министарству.

Додали су да су затражили од Републичке управе за инспекцијске послове да достави извјештај о поступку инспекцијског надзора над примјеном прописа из области основног васпитања и образовања у овој школи.

- Утврђено је да је школа без расписивања конкурса примила радника на упражњено радно мјесто супротно закону - рекли су у министарству и додали да ни именовање Комисије за пријем радника није обављено у складу са Правилником о процедури и критеријумима за пријем радника у радни однос.

У министарству су напоменули да је законом прописано да уколико Школски одбор не разријеши директора школе, министар ће га разријешити и именовати вршиоца дужности.

Директор ОШ "Ђура Јакшић" Дарко Томић казао је да његов мандат истиче у јуну ове године, а да је прошле седмице расписан редован конкурс за избор директора школе.

- Школски одбор је дужан да минимално три мјесеца прије истека мандата распише конкурс за новог директора школе, што је и учињено - казао је Томић.

Предсједник Школског одбора Слађана Брковић-Грбић рекла је да је одбор одржао сједницу на којој је било ријечи о овом случају. Тврди да је расписан нови конкурс за директора и да је све урађено у складу са законом.

- Обавили смо гласање и упутили одговор. Ако у министарству нису још примили нашу одлуку, примиће је ускоро, јер све је урађено до предвиђених рокова - казала је Брковић-Грбић.

Синдикат

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе у Савезу синдиката РС Драган Гњатић казао је да није знао да је министарство издало налог о разрјешењу директора ове школе.

- Министарство је у складу са законом покренуло иницијативу, коју Школски одбор може и не мора да испоштује - казао је Гњатић и додао да и синдикат има право да покрене иницијативу за разрјешење директора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана