Од улагања до фирме, све на једном мјесту у бањалучкој Градској управи

Весна Поповић
Од улагања до фирме, све на једном мјесту у бањалучкој Градској управи

Бањалука - Центар за инвеститоре биће сервис свима који желе да улажу у град. Потенцијални улагачи ће на једном мјесту моћи да добију помоћ при проналаску и избору локација за инвестирање, при рјешавању регистрације фирме и грађења, а један од затака Центра је да буде и посредник између инвеститора и институција на државном и локалном нивоу.

Рекао је то јуче градоначелник Слободан Гаврановић приликом отварања Центра за инвеститоре у Градској управи. 

- Од сада инвеститори не морају ићи од врата до врата по канцеларијама различитих Одјељења јер сада све морају добити овдје у Центру у канцеларији 22. Уколико тренутно не постоје могућности да добију жељену информацију одредили смо да одјељења или градске институције на које се то питање односи у року од највише 48 сати морају припремити потребне информације - истакао је Гаврановић.

Истакао је да радници овог Центра имају обавезу да повежу инвеститоре са свим градским институцијама и одјељењима како би добили потребне информације и документа за што бржу реализацију својих пројеката. 

- Организационе припреме за отварање Центра су завршене прошле године, а у посљедња три мјесеца инсталисан је "LEDIS" софтвер у којем све организационе јединице Градске управе уносе податке везано за привреду града, правну регулативу и остале информације које ће бити од користи инвеститорима. Пошто се највећи дио посла када су у питању инвестиције односи на градњу објеката која подразумијева прибављање доста техничке документације и дозвола прије него што се почне са самом реализацијом у Центру смо покушали да увежемо све у једну цјелину. Зато се он и налази одмах поред одјељења за предузетничку дјелатност и Центар за дозволе у коме се одмах може обавити подношење одговарајућих захтјева - објаснио је Гаврановић.

Технички директор "Беме", Маринко Умичевић, који је и члан Савјета за привреду казао је да је отварање ове канцеларије пун погодак.

- Она ће бити од великог значаја за напредак града и пријеко је потребан свим инвеститорима. Можда га је требало отворити и раније - рекао је Умићевић.

Сматра да се информативно-промотивни материјали, које је Центар припремио за привреднике треба превести и на њемачки и на кинески језик како би све информације биле доступније инвеститорима из тих говорних подручја.

Пословно окружење

Град је лани у мају добио BFC SEE сертификат, који га означава као локалну заједницу са повољним пословним окружењем. У оквиру тога, спроведене су бројне активности, а једна од њих је и отварање Центра за инвеститоре, који се налази у канцеларији број 22. У Центру ће радити три савјетника, за правна питања, економску сарадњу и просторно-планску документацију а урађен је и пратећи промо материјал и водичи за инвеститоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана