Од сутра 20 одсто повољнији јавни превоз за пензионере

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Пензионери у Бањалуци од сутра могу да купе мјесечну карту за јавни превоз са попустом од 20 одсто.

Најављујући ову политику града као друштвено одговорног према сваком човјеку, градоначелник Драшко Станивуковић је лично од себе пензионерима који су данас били на киоску за куповину карата у центру града купио јединствену мјесечну карту као увод у оно што је план да буде реализовано за годину и по, двије – бесплатан превоз за најстарије суграђане.

Он је нагласио да повољнији јавни превоз није једина олакшица коју ће ова, једна од најрањивијих категорија становништва имати до краја године, јер се у новембру очекује једна озбиљна мјера за све пензионере са минималном пензијом, која ће бити финансирана из остварених уштеда, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Према његовим ријечима, управо то и јесте циљ уштеда које се праве у Градској управи – да их осјете суграђани на свом буџету, како у случају бесплатних уџбеника, тако и у случају олакшица за пензионере.

Он је изразио задовољство што је пресликан модел града о бесплатним уџбеницима за основце јер је Влада Републике Српске данас најавила да ће обезбиједити бесплатне уџбенике за треће и четврте разреде у Републици Српској.

Предсједник Синдиката пензионера града Бањалуке Милан Крајиновић рекао је да је повољнији превоз доказ да неко мисли и на пензионере, те велики помак и корак ка томе да градски превоз за ту популацију буде бесплатан.

Он је захвалио граду за ову подршку, наводећи да у Бањалуци има око 40.000 пензионера.

Савјетник за економске и међународне пројекте Бојан Кресојевић нагласио је да је нова градска администрација на службеним аутомобилима дошла до уштеде од 150.000 КМ и тај новац преусмјерила у повољнији превоз за пензионере.

"То је први корак према визији коју желимо остварити, а то је бесплатан превоз за годину-двије, али и генерално да јавни превоз подигнемо на знатно виши ниво и на тај начин постигнемо вишеструке користи за град. Оне се огледају у бољим условима за путнике, заштиту животну средину и друго", сматра Кресојевић.

Цијена мјесечне карте за јавни градски и приградски превоз, умјесто досадашњих 21,50 КМ коштаће 17,20 КМ, док ће цијена карте у оквиру једне групе умјесто 14 КМ износити 11,20 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана