Од социјалне помоћи у Бањалуци живи 667 лица

Данијела Стоканић
Од социјалне помоћи у Бањалуци живи 667 лица

Бањалука - У Центру за социјални рад тренутно је регистровано 667 корисника сталне социјалне новчане помоћи, а од почетка године стигао је 71 нови захтјев.

Како су објаснили у овом центру, захтјев за остваривање права на новчану помоћ поднијеле су 63 социјално угрожене особе, а осам је по налогу стручних лица.

- Број корисника се већ неколико година креће између 580 и 750, а међу њима је највише старих и немоћних лица, која се налазе на ивици сиромаштва. Измјена броја корисника у току године је примјетна јер неки умру или им се промијене прилике у породици, па им право на надокнаду престане, док с друге стране нове кориснике стављамо на листу - рекла је помоћник директора овог центра Далила Бојић-Ролд.

Додала је да је износ ове помоћи за једног члана 123,75 КМ, а за пет и више чланова максималних 247,50 КМ.

- Новчана помоћ је право које може остварити појединац неспособан за рад, као и породица чији чланови нису способни за рад, а који при томе немају властитих прихода. Такође, ову врсту помоћи могу остварити и особе чији су укупни приходи за издржавање испод 123,75 КМ… - нагласила је Бојић-Ролд.

Према њеним ријечима, захваљујући професионалности  радника у пријемној канцеларији, сви грађани који се Центру први пут обрате за помоћ добију праву информацију о условима за остваривање права на новчану помоћ.

- Тиме се број могућих одбијених захтјева знатно смањује и странке буду поштеђене беспотребног прикупљања документације - истакла је Бојић-Ролд.

С друге стране, једнократну новчану помоћ од Центра у првих осам мјесеци затражиле су 1.734 породице, које су радно способне, али су се игром случаја нашле у стању социјалне потребе. Просјечан износ који породице могу да добију је 150 марака. 

Једна од корисница која није жељела да јој објавимо име истакла је да је живот претежак, али да би био готово неиздржив да нема социјалне помоћи.

- Нажалост, некада сам могла да радим и себи зарадим, али сам остарјела и нема ко о мени да се брине, па ме социјална помоћ држи у животу. Није важно колика је, важно је да је добијам - рекла је она.

Број корисника на крају године.

Број корисника у 2011.

Број корисника у 2012.

Број корисника у 2013.

Број корисника у 2014.

580

639

584

750

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана