Од новембра гријање из нових котлова у Бањалуци

Јасмина Перишић
Од новембра гријање из нових котлова у Бањалуци

Бањалука - Еко-топлана "Бањалука" на дрвну сјечку почеће да ради у новембру, тако да ће корисници ускоро имати квалитетно гријање из нових котлова.

Ово је јуче након обиласка градилишта изјавио градоначелник Игор Радојичић. Са њим у обиласку били су одборници Скупштине града и начелници одјељења Градске управе.

Радојичић је истакао да је задовољан динамиком грађења, те да се нада да ће град од наредне гријне сезоне добити стабилно и поуздано гријање са прихватљивом цијеном.

- То је наш основни циљ с којим смо ушли у овај пројекат. Након дугогодишњих главобоља са гријањем и градском "Топланом", сада смо на одличном путу да овај пројекат буде завршен. Радови напредују планираном динамиком захваљујући великом ангажману наших партнера из компаније ИЕЕ, захваљујући подршци Градске управе и Владе Републике Српске у разним фазама, јер све ово прати море папирологије, дозвола, уговора и сагласности. Неспорна је и подршка предузећа "Водовод" и "Електрокрајина" који су нам изашли у сусрет у вези са локацијом и изградњом цјевовода - рекао је Радојичић након обиласка градилишта.

Додао је да ће коначно бити ријешен дугогодишњи проблем гријања урбаног дијела града те да ће више од 20.000 потрошача моћи да одахне.

- У изградњу нове топлане уложили смо десет милиона КМ, а преостаје нам још пет милиона по уговору, јер је учешће града у овом пројекту 15 милиона КМ. Имамо и даље разговоре са Европском банком за обнову и развој о суфинансирању или рефинансирању комплетног пројекта - казао је Радојичић.

Нагласио је да постојећа "Топлана" има обавезу да грије град до пуштања у рад нове топлане.

- Цијена гријања за потрошаче по квадратном метру остаће иста - рекао је Радојичић.

Пројект менаџер на изградњи Еко-топлане "Бањалука" Борко Торбица је рекао да је у току монтажа котлова.

- Први термин пуштања у рад Еко-топлане о којем се говорило био је почетак фебруара 2018. године. Сад радимо пуним капацитетом и очекујемо већ у новембру ове године прве мегават-часове испоручене из овог постројења - рекао је Торбица.

Калориметар

Игор Радојичић истакао је да ће бити промјена у цијени гријања код станова који имају уграђен калориметар, јер он подразумијева и одређени фиксни трошак допреме енергије.

- Та цијена ће бити уређена правилником и одлуком која тек треба да буде донесена. Такво је правило и пропис у свим осталим земљама које користе калориметре, а имате сличну ствар и код испоруке електричне енергије. Плаћате онај дио који потрошите, али плаћате и неке фиксне трошкове који се односе на дистрибуцију и пренос - објаснио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана