Од недјеље топли радијатори у Бањалуци

Весна Поповић
Од недјеље топли радијатори у Бањалуци

Бањалука - Због најављених нижих температура, градска "Топлана" ће почети са испоруком топлотне енергије у недјељу, 11. октобра, четири дана прије званичног почетка сезоне гријања.

Потврдила је портпарол градске "Топлане" Жаклина Мијатовић. 

- Грађани већ у суботи могу очекивати топле радијаторе јер тада ћемо почети са такозваном "топлом пробом", а редовна испорука топлотне енергије почеће у недјељу. Сезона је требало да почне  15. октобра као и сваке године али нисмо жељели да се наши корисници смрзавају с обзиром на најављени пад температуре  - објаснила је Мијатовићева.

Нагласила је да "Топлана" за сада има довољне количине мазута за почетак сезоне гријања.

-  У току су активности за набавку нових количина, тако да се очекује уредна испорука топлотне енергије током цијеле сезоне - истакла је Мијатовићева.

Подсјетила је да су током редовног годишњег ремонта, у који је уложено 3,2 милиона КМ, санирани сви уочени кварови.

- Промијењено је око два километра цјевовода, захваљујући чему ће испорука топлотне енергије бити још квалитетнија - рекла је Мијатовићева.

Упутила је апел потрошачима у нади да ће имати  разумијевања уколико у првих неколико дана гријање не буде квалитетно.

- Потребно је осам до 10 дана да се систем ухода, након чега ће испорука топлотне енергије бити уредна - рекла је Мијатовићева.

Потрошаче је обрадовала информација да ће им радијатори бити топли прије планираног почетка гријне сезоне. 

- Свака част људима из 'Топлане'. Добро је да ће станови бити топли због дјеце, због старијих али и болесних лица. Вјерујем да су се добро припремили за сезону што овим потезом и показују - рекао је становник улице Стевана Првовенчаног Милан Рајковић.

На посљедњој сједници Скупштине града одборници су усвојили одлуку о давању гаранције за задужење "Топлане" у износу од 7,8 милиона марака. Тим новцем би требало да буду финансиране пренесене обавезе овог комуналног предузећа и набављена додатна количина мазута.

Мини-котловнице

Мини-котловнице у насељима Кочићев вијенац и Старчевица почеле су да раде лани и санабдијевају топлотном енергијом потрошаче само ова два насеља.  Као енергент употребљавају дрвну сјечку и  њихова изградња је финансирана емисијом обвезница "Топлане" код ИРБ-а чиме је обезбијеђено девет милиона марака. Тако је подигнут квалитет гријања на завидан ниво с обзиром на то да су поменута насеља раније имала проблема са загријавањем станова због старог вреловода "Врбас".

Вреловод Индустрија

Радници "Топлане су прије десетак дана отклонили квар на вреловоду Индустрија у Пиланској улици, којим ће се уштедјети око 450.000 КМ по гријној сезони. Квар је узроковао губитак воде у топловодном систему од 20 кубика по једном сату. Било га је изузетно тешко наћи с обзиром на то да се на том мјесту изнад цијеви налазила дивља депонија на коју се одлаже грађевински отпад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана