Од игле до локомотиве на сајму сваштарије недјељом у Бањалуци

Ј. Перишић, Н. Бунић
Од игле до локомотиве на сајму сваштарије недјељом у Бањалуци

Бањалука - Половна гардероба, ручни радови, уља на платну, књижевни класици, писаће машине, стари телефони, разни алати и покућство, само су кап у мору шаролике понуде коју уторком и недјељом нуде продавци на Новој пијаци.

Иако робу излажу на голом асфалту, закуп већина уредно плаћа и то осам марака по дану, а додатних десет КМ уколико и аутомобилом заузму плац.

Кажу да посла има, али није као ранијих година. Већина посјетилаца овог сајма сваштарије долази из радозналости и пуке досаде, али у широкој понуди многи пронађу понешто за себе.

Продавац који на свом штанду нуди старе ћупове, обућу, привјеске за кључеве и разноразне ситнице за покућство задовољан је продајом.

- На мом штанду све кошта од једне до десет КМ. Задовољан сам продајом. Како год окренеш, ипак наберем маркицу по маркицу, јер пуно људи циркулише пијацом. Има доста пензионера који су беспослени и долазе из досаде, али има и оних који понешто купе - рекао је овај продавац, који није желио да му објавимо име.

Миле Пуповац, који продаје књиге и стрипове, нашао је начин да испуни своје пензионерске дане.

- Остао сам сам када су ми преминуле кћерка и супруга. У раду сам пронашао утјеху, јер ми прија кад изађем и када сам међу људима. Не радим ово искључиво због зараде, јер је мени самом и пензија довољна - повјерио нам се симпатични Пуповац.

У шали каже да од свих колега на пијаци управо он има најелитније муштерије.

- Имам доста високообразованих купаца, али и оних који купују књиге на поклон. Ти су најгалантнији, јер нигдје не могу наћи повољнији, а бољи и кориснији поклон - похвалио се он.

На његовом штанду комплет од десет половних књига Бранка Ћопића кошта 30 марака, три наслова Мирослава Крлеже цијени 15, док се Толстојев "Рат и мир" може купити за десет КМ. Стрипови су од марку до двије.

Недалеко од њега примјећујемо прилично модерне ципеле за само пет марака, док је гардероба још јефтинија.

И колекционари и нумизматичари имају шта да купе, а одмах до њих стрши перната живина, коке и пијетлови који коштају  12 и 15 КМ.

За ово мјесто може се рећи да каква је понуда, такви су и купци - разних профила и генерација. Ипак, међу њима су најбројнији пензионери.

- Долазим сваке недјеље на пијацу. Волим да погледам шта се нуди. Често нађем нешто јефтино од покућства па купим, а има и фине гардеробе - казала је пензионерка Стана Бојић.

Намјештај

Нова пијаца посебно се истиче по доста богатој понуди намјештаја. Стилске столице продају се по 20 КМ. Добро очуван сет за дневну собу може се купити за 500 КМ, а кревет за 250. Већина ових продаваца пристаје на цјенкање, па се и ове цијене снизе за неколико десетина марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана