Обучени да пруже помоћ у неприликама

Игор Пилиповић
Обучени да пруже помоћ у неприликама

Бањалука - Цивилна заштита на нивоу града је квалитетно организована. У 29 мјесних заједница имамо по једно одјељење, у 18 по вод, а у десет МЗ по два вода са укупно 837 припадника Цивилне заштите.

Изјавио је то шеф Одсјека за послове Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

- Велике поплаве у мају и августу 2014. године показале су да је неопходан већи број припадника и јединица Цивилне заштите па се приступило омасовљењу. Формирали смо  јединице и тимове Цивилне заштите, а одређен је један број повјереника за заштиту и спасавање. Имамо јединице за заштиту од пожара, два вода за спасавање на води и под водом, јединице за спасавање из рушевина, за асанацију терена, за пружање прве помоћи, за спасавање на висинама и тим за узбуњивање и телекомуникацију У свему томе важна улога је Штаба за ванредне ситуације - нагласио је Ћућун.

Јединице и тимови Цивилне заштите у прошлој години прошли су обуку.

- Оспособљено је 126 припадника за специјализоване намјене и 604 припадника јединица опште намјене - додао је Ћућун.

Према његовим ријечима, једна од најзначајнијих акција ЦЗ прошле године била је уклањање авио-бомбе код Градског моста, тешке 466 килограма, која је заостала из Другог свјетског рата.

- Овом акцијом руководио је Градски штаб за ванредне ситуације. Бомбу су из корита безбједно извадили и транспортовали припадници Републичке управе Цивилне заштите - Сектора за деминирање у сарадњи са другим структурама - рекао је Ћућун.

У овој години планирана је израда и предлагање активности за заштиту и спасавање од поплава, од шумских и других пожара.

- Поред тога, планирана је обука и оспособљавање штабова, јединица и тимова Цивилне заштите, као и стручно оспособљавање и усавршавање ватрогасаца, опремање структура Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице - казао је Ћућун.

Дежурство

Цивилна заштита града има организовано дежурство.

- У случају непогода било које врсте, можемо брзо и ефикасно дјеловати. Свакодневну сарадњу остварујемо и са Центром за обавјештавање - рекли су у Одсјеку за послове Цивилне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана