Оброк и топао кревет нађе 60 бескућника

Александар Стојановић
Оброк и топао кревет нађе 60 бескућника

БАЊАЛУКА - Људи без крова над главом, заборављени од свих, умјесто да хладне ноћи проводе на улици и клупама, топао кревет, оброк и друштво често пронађу у Прихватном центру за бескућнике.

Током године кроз ову установу прође близу 60  таквих лица.

Изјавио је то Винко Лолић, директор Геронтолошког центра, у склопу којег се налази Прихватни центар и додао да се у сваком моменту у њему налази пет до шест привремених станара.

Истиче да се племенита идеја о мјесту гдје се могу склонити бескућници родила у сарадњи Градске управе, Центра за социјални рад и поменутог центра и да је у протеклом периоду оправдала очекивања.

- Лица која су затечена у скитњи овдје добијају топао кревет, храну, медицинску његу и све што је потребно за нормалан живот. Особље се о њиме брине подједнако као и о нашим корисницима и представља нам велико задовољство што овим људима можемо привремено да пружимо кров над главом - рекао је Лолић и додао да је у збрињавање ових лица, осим Геронтолошког центра, укључено више институција. 

Према његовим ријечима, прво буде обавијештена полиција, која их, уколико је то потребно, одвезе у Службу хитне помоћи, а затим настоји да открије идентитет особе.

- У прихватној станици лица се могу задржати најдуже између пет и седам дана. Они за то вријеме добијају потпуну његу и разговарају са психологом, ако је потребно у том периоду се ради и на откривању идентитета. Ако буде утврђено да лице нема родбине, бригу о њему преузима Центар за социјални рад и доноси рјешење на основу којег таква лица постају наши стални корисници - казао је Лолић.

Додао је да најчешће буде утврђено да лица немају породицу или неког ко би могао се брине за њих те да постану стални корисници.

- Ако особа затечена у скитњи није из наше општине, усмјеримо је према локалној заједници којој припада. Најбитније нам је да таква лица буду збринута на најбољи могући начин - истакао је Лолић.

 

Геронтолошки центар

Геронтолошки центар Бањалука располаже смјештајним капацитетима за 200 корисника и већ дуги низ година лицима у позним годинама, болесним и немоћним пружа све оно што им је потребно.

- Када људи остану сами, болесни, беспомоћни, када им је помоћ и подршка од пресудне важности, настојимо да им пружимо све услуге да се не би осјећали одбачено и заборављено - рекао је Винко Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана