Обновљеном трим-стазом до Трешњика

Јасмина Перишић
Обновљеном трим-стазом до Трешњика

Бањалука - Градска управа ће обновити два километра дугу трим-стазу на Бањ брду, која води од Рајнеровог врела до Трешњика, тако да ће рекреативци и љубитељи природе имати још више могућности да уживају у овом популарном излетишту.

Ово је јуче изјавио вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, који је заједно са представницима невладиног сектора обишао Бањ брдо.

- Већ је постављен путоказ за трим-стазу, која је уједно и једна од најпознатијих пјешачких зона не само Бањ брда, већ читавог града. Ревитализација тог дијела излетишта налази се и у програму заједничке комуналне потрошње, а за овај пројекат биће издвојено око 15.000 КМ. План је да стазу реновирамо на дијеловима гдје је то потребно, односно да поправимо оштећења и пет мостића који су у лошем стању - рекао је Билчар.

Према његовим прогнозама, а уколико то временски услови буду дозвољавали, посао на ревитализацији трим-стазе трајаће два мјесеца.

- План нам је да сваке године урадимо по једну стазу како бисмо дугорочно на располагању имали мрежу стаза - нагласио је Билчар.

Члан Рекреативне зоне Бањалука Тихомир Дакић изразио је задовољство због чињенице да је Градска управа препознала Бањ брдо као одређени потенцијал за улагање.

- Ревитализација шумских стаза довешће на Бањ брдо још већи број рекреативаца, како домаћих, тако и оних из иностранства који посјећују град. Ми из Рекреативне зоне залагаћемо се да возилима и даље буде забрањен саобраћај за Бањ брдо. Планирали смо да аплицирамо са приједлогом да евентуално буде дозвољен неки организовани превоз у виду возила на електрични погон - рекао је Дакић.

И члан Атлетског клуба инвалида Врбас Душко Тадић похвалио је градско Одјељење за комуналне послове, јер је подржало ревитализацију стазе на Бањ брду.

- У руководству Бањалучке тркачке лиге планирано је да у јуну ове године једна од четири трке буде одржана управо на Трешњику - казао је Тадић.

Рекреативац Саша Ханџић каже да велики дио слободног времена проводи на Бањ брду и да ће обнова стазе много значити свим љубитељима трчања или ходања у природи.

- Доста се урадило у посљедње вријеме како би био побољшан изглед Бањ брда, од клупа и фитнес справа које су постављене до недавно засађене алеје љубави. Ипак бих апеловао на оне обијесне појединце да свој вишак енергије избацују кроз неке хуманитарне активности, а не кроз уништавање наше заједничке имовине - рекао је Ханџић.

         Парк "Младен Стојановић"

Петар Билчар је рекао да Градска управа има у плану изградњу трим-стазе у парку "Младен Стојановић", која би била дуга нешто више од километра.

- Ту бисмо стазу радили на мало другачији начин у односу на ову на Бањ брду. Дизали бисмо хумус, ставили три слоја земље и на крају мљевено дрво - рекао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана