Обновљен и освештан споменик у Мотикама за 16 јунака

Јасмина Перишић
Обновљен и освештан споменик у Мотикама за 16 јунака

Бањалука - Споменик за 16 палих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата у Мотика који је недавно обновљен, освештан је јуче а вијенце су у име града положили градоначелник Игор Радојичић и начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић.

Том приликом служен је и парастос.  У обраћању окупљеним мјештанима Радојичић је истакао да је град ушао у посао обнове више споменика на градском подручју, те да су у буџету ове године предвиђена средства и за изградњу нових споменика палим борцима ВРС, реконструкцију постојећих, као и за централно спомен-обиљежје.

- У Мотикама смо прошле године обећали да ћемо обновити споменик и тај посао смо успјешно завршили. У договору са Градском борачком организацијом, имамо у плану градњу нових споменика у Залужанима, Бронзаном Мајдану као и у насељу Лауш. Надам се да смо на путу рјешења и за централно спомен-обиљежје, ако реализујемо нашу идеју да у самом центру града имамо парк у којем би споменик био, што је сигурно адекватно мјесто - нагласио је Радојичић.

Предсједник Градске борачке организације Горан Рогић, подсјетио је да је парастос борцима и освештање споменика у Мотикама дио обиљежавања Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Најмање што можемо да урадимо за наше погинуле саборце јесте да обновимо и изградимо споменике и да од заборава сачувамо успомену и легенду на њих. Прошле године смо на подручју града, уз помоћ Градске управе, санирали пет споменика. Када је у питању градња нових споменика, град је крајем прошле године нашој организацији обезбиједио 86.000 КМ. Ова средства утрошићемо за градњу спомен-обиљежја на Старчевици, Лаушу и у Драгочају, Залужанима и Бистрици - закључио је Рогић.

Мјештанин Мотика Мијат Продан који је у рату изгубио сина, захвалио је градоначелнику на испуњеном обећању.

- У вихору рата избјегао сам из Јајца и дошао у Мотике, а син ми је страдао на ратишту 1992. године. Споменик је заиста био дотрајао, па смо сви ми који смо се од првог дана залагали да се он подигне, захвални на овој обнови. Похвалио бих и борачку организацију која је испунила све норме према мени - рекао је Продан.

Старчевица

И у улици Јосифа Панчића у насељу Старчевица, планирана је изградња споменика палим борцима из овог дијела града. Прошле године постављен је крст као својеврстан камен темељац за спомен-обиљежје у част 180 погинулих мјештана Старчевице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана