Обнова насипа у Чесми чека извођача

Весна Поповић
Обнова насипа у Чесми чека извођача

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ће у наредних 30 дана изабрати извођача радова који ће радити на ојачавању насипа у насељу Чесма.

Иако нису могли прецизирати тачан датум почетка самих поправки на насипу, у овом министарству су додали да ће чим буде завршена процедура у вези са избором предузећа, радови почети у што краћем року. Подсјетили су да су се на састанку са представницима Градске управе 5. септембра договорили да хитно прије трајне санације привремено буде саниран насип и оштећена обала утврди на ријеци Врбањи у насељу Чесма како би објекти били сачувани до почетка реконструкције.

- За трајно рјешење Министарство је након мајских поплава поднијело захтјев Европској инвестиционој банци (ЕИБ) да из пројекта "Хитне мјере заштите од поплава" буде финансирано и нових шест мјера међу којима је и санација насипа, обале и уређења дијела корита ријеке Врбање - рекли су у Министарству. Додали су да је ЕИБ-а прихватио иницијативу те да је ангажована консултантска кућа COVI да припреми пројектне приједлоге.

- Консултанти ће до краја године припремити тендерску документацију за шест нових мјера како би био изабран извођач радова. Вриједност радова за санацију насипа, обале и уређења дијела корита ријеке Врбање процијењена је на 2,2 милиона КМ - прецизирали су у Министарству и нагласили да би ови радови требало да почну у наредној грађевинској сезони.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић је рекао да је Градска управа ресорном министарству доставила спецификацију радова за ојачање насипа у Чесми.

- Потребно је поставити један дио камене облоге, мрежу на сам насип те насути земљу и јаловину - прецизирао је Новаковић.

Додао је да ће за ове радове бити потребно око 150.000 КМ иако је према ранијим процјенама најављивано да ће требати 350.000 КМ.

- Раније предвиђени радови биће реализовани у склопу пројекта за чију реализацију ће Министарство обезбиједити око два милиона КМ, а које се односи на регулацију корита ријеке Врбање - навео је Новаковић.

Иницијатива

Зоран Новаковић је рекао да су ресорном министарству послали иницијативу у којој траже да буде формиран стручни тим који ће урадити стратегију водопривредне заштите града.

- Она би требало да обухвати ријеке Врбању и Врбас и све остале рјечице и потоке - додао је Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана