Објављен конкурс за подршку из буџета града

Игор Пилиповић
Објављен конкурс за подршку из буџета града

Бањалука - Конкурс за додјелу стипендија студентима у академској 2016/2017. години, које се исплаћују из буџета града, расписан је данас и биће отворен идућих 30 дана.

У градској управи истичу да, као и сваке године, редовни студенти првог циклуса на високошколским установама могу конкурисати за три врсте стипендија.

- Стипендије додјељујемо по социјалном статусу и за успјех на студију и оне износе по 130 марака, те за дефицитарна занимања, за шта студенти добијају 250 марака - рекли су у Градској управи.

Дефицитарна занимања ове године су електроенергетика и аутоматика и инжењер електротехнике, инжењер текстилног инжењерства - смјер обућарска технологија и дизајн.

- Осим ових, дефицитарна занимања су још и из области математике и информатике и то наставни смјерови професор математике и информатике за три и четири године студија - казали су у Градској управи.

Додали су да им је на располагању укупно 1,6 милиона марака за стипендије средњошколаца и студената.

Пријаве на конкурс за додјелу стипендија према социјалном статусу и за дефицитарна занимања разматра Одјељење за друштвене дјелатности, док пријаве за стипендије за успјех на студију разматра комисија коју именује градоначелник.

- Стипендије се не одобравају за вријеме апсолвентског стажа, а студенти који студирају у иностранству дужни су доставити документацију коју је превео судски тумач - казали су у Градској управи и додали да ће исплата стипендија почети у фебруару идуће године.

Град је прошле академске године стипендирао 361 студента.

- До краја овог мјесеца биће исплаћене још двије преостале стипендије за 2015/2016. годину - рекли су у Градској управи.

Студенти који су до сада примали стипендију кажу да им је она умногоме олакшала студентске дане.

- Много значи када неко вреднује рад и труд који уложимо али још више значи кућном буџету. Сваки динар добро дође јер тако олакшам и родитељима - рекао је један од студената који је примао градску стипендију.

Ученици

На конкурс за додјелу ученичких стипендија пријавило се 1.320 средњошколаца. Конкурс је био отворен од 1. до 30. септембра. Град је лани стипендирао 1.166 средњошколаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана