Обиљежен међународни дан пријевремено рођене дјеце

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Чланови Удружења породица пријевремено рођене дјеце "Мрвице" и представници града Бањалука данас су положили вијенце на споменик 12 беба, поводом Међународног дана пријевремено рођене дјеце.

Након полагања вијенаца у центру града пуштени су балони љубичасте боје, која је симбол пријевремено рођене дјеце, саопштено је из Градске управе.

 Јелена Глишић из Удружења "Мрвице" рекла је да се данас широм свијета обиљежава дан посвећен пријевремено рођеној дјеци, а у Бањалуци и Републици Српској шесту годину заредом.

"Сваке године другачијим активностима обиљежавамо овај дан и покушавамо да проширимо свијест и да људи схвате да се пријевремено рођена дјеца налазе свуда око њих, да знају шта то значи, шта те родитеље очекује и кроз какве борбе та дјеца пролазе и колико су они храбри људи", рекла је Глишићева.

Она је подсјетила да је, у оквиру "Љубичастог новембра", а у сусрет Међународном дану пријевремено рођене дјеце, протеклог викенда одржано и донаторско вече, а сва сакупљена средства биће искориштена за адаптацију простора које је Удружење добило од града Бањалуке.

Савјетник градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало рекла је да се овим обиљежавањем подиже свијест о пријевременом рођењу и о томе шта све ови малишани пролазе у првим годинама свог живота, додавши да нажалост неке посљедице пријевременог рођења носе и цијели живот.

"Жеља нам је да као Град подржимо све ризичне групе наших малишана и драго нам је да и Удружење Мрвице можемо да подржимо кроз различите пројекте и активности", истакла је Шукало.

У знак подршке пријевремено рођеној дјеци, вечерас ће зграда Градске управе симболично свијетлити у љубичастој боји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана