Обавезно прикључивање на градски водовод

Сања Амиџић
Обавезно прикључивање на градски водовод

Бањалука - Градско предузеће "Водовод" позива становнике насеља у којима је изграђена секундарна водоводна мрежа да поднесу захтјев за прикључење и тако ријеше снабдијевање водом у свом домаћинству.

Према подацима из "Водовода", у протеклих неколико година захваљујући улагањима града и овог предузећа примарна и секундарна водоводна мрежа, као и резервоари, изграђени су у насељима и мјестима која годинама нису имала приступ градској водоводној мрежи.

- У овој години у функцију су пуштени цјевоводи у Косовској и Подгоричкој улици, насељима Пријаковци и Туњице, а у плану је да се до краја године заврши изградња цјевовода у улицама Браће Кукрика, Дујке Комљеновића и Приштинској, те у дијелу насеља Куљани - рекли су у "Водоводу".

Водоводна мрежа изграђена је у протеклих неколико година у приградским насељима Поткозарје, Карановац, Пискавица, Верићи и Мишин Хан.

- Одзив становништва за прикључење на поменуте водоводне мреже није задовољавајући. Проширењем дистрибутивне мреже стекли су се услови за квалитетно рјешавање питања снабдијевања водом великог броја становника који су до тада воду користили из бунара и из сеоских водовода, због чијег су лошег стања и грађени нови цјевоводи - објаснили су у "Водоводу".

Како су рекли, у изградњу ових цјевовода уложена су значајна средства, а искоришћеност капацитета веома је мала, што може представљати потенцијални проблем.

Према њиховим ријечима, у насељу Поток водоводна мрежа је завршена 2016, а пуштен је у функцију током 2017. године.

- Овдје се очекују 64 нова прикључка, а до сада су поднесена  само 24 захтјева за прикључење. Од укупног броја поднесених захтјева реализовано је њих 12, док се четири захтјева не могу реализовати због свог висинског положаја - казали су "Водоводу". Позивају све потрошаче из тог, али и осталих насеља који испуњавају све услове за прикључење на градску водоводну мрежу да то и учине. ++++

Проблеми

Мали број прикључених потрошача на новоизграђеним цјевоводима може утицати на одржавање квалитета воде за пиће, те довести до појаве илегалног прикључења потрошача на мрежу.

- Самим тим може негативно утицати на пословање предузећа које испоручује воду и створити проблем у односима према осталим легалним потрошачима - рекли су у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана