Ново лице Шибова празник за очи и душу

Маја Станојевић
Ново лице Шибова празник за очи и душу

БАЊАЛУКА - Околина Планинарског дома “Шибови” који је престао са радом након увођења епидемиолошких мјера због пандемије вируса корона и даље мами љубитеље природе, јер се из ове зелене оазе пружа панорамски поглед на цијели град.

Ова права ваздушна бања је за многе рекреативце једно од омиљених излетишта, а како би посјетиоци могли што више уживати у чарима природе надлежни истичу да би простор ускоро требало да буде уређен. 

Према ријечима планинарског водича из ПД “Козара”, Мирка Колунџије отварање планинарског дома је много значило свим планинарима, љубитељима природе, рекреативцима и туристима, али их је пандемија знатно омела у томе.

- Прије годину дана, дом је био испуњен многим планинарима и љубитељима природе који су уживали у чарима Шибова и изнајмљивали спаваонице. Од појаве пандемије вируса корона, планинарски дом је стао са радом, а већ годину дана га одржавају само чланови нашег планинарског друштва - казао је Колунџија.

Он је додао да иако се дом не користи због епидемиолошких мјера, многи рекреативци и даље уживају у шетњи и трчању у овој зони мира која је, како кажу, лијек за душу и празник за очи.

- Многи млади, стари, родитељи и дјеца и даље шетају стазама Сутурлије са дјецом и кућним љубимцима, одмарају се на клупама и удишу свјеж ваздух - казао је Колунџија.

Према његовим ријечима, ускоро ће кренути активности прољетног чишћења и сређивања излетишта како би посјетиоци могли да имају потпуни ужитак. 

- Сређивање подразумијева спровођење низа мјера, као што су орезивање, подизање и проред крошњи или сјеча стабала, те одржавање, кошење травњака, као и уништавање и сузбијање корова - објаснио је Колунџија.

Један од наредних и најбитнијих корака, како каже, јесте санација уништених клупа и столова испред дома, кад им финансијска средства буду то дозвољавала.

Рекреативац Александар Зрнић казао је да радо свраћа у ову оазу мира, да се након напорног радног дана релаксира у природи, далеко од градске буке.

Санација “шибова”

Захваљујући пројекту “Виа динарица” и волонтерском раду планинарског друштва “Козара”, дом је обновљен 20. фебруара прошле године.

- Крајем 2018. године добили смо дом који је био девастиран, а кров и зидови су били уништени. Успјели смо да га оспособимо са спаваоницом од  20 лежајева и десет помоћних мјеста, тако да је група од 30 људи могла да преноћи - рекао је Мирко Колунџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана