Нови тобогани и љуљашке за радост малишана

Јасмина Салопек
Нови тобогани и љуљашке за радост малишана

БАЊАЛУКА - На радост многобројних малишана и њихових родитеља ускоро ће почети реконструкција осам игралишта, на којима је зуб времена оставио трага.

Поломљене клацкалице и љуљашке, оронули тобогани и дотрајале клупе постаће прошлост, а мјеста за игру малишана биће безбједнија.

Из Одјељења за комуналне послове саопштили су да ће се ове године у новом руху наћи још неколико игралишта на подручју града.

- Фокус је на реконструкцији постојећих игралишта у оним насељима гдје су дотрајала - навели су из овог одјељења.

Како су истакли, у плану је реконструкција игралишта у улицама: Царице Милице, Срђе Злопоглеђе, Саве Љубоје, Тараса Шевченка, али и игралишта у Лоркином насељу те насељима Борик и Центар.

- Такође планирана је изградња новог игралишта и парка поред санираног старог моста у Трапистима - казали су у ресорном одјељењу.

Из Одјељења подсјећају да је у посљедње три године изграђено 16 нових игралишта, како у градским, тако и у приградским и сеоским насељима.

- Осим што је у нашем граду изграђено и највеће дјечије игралиште у Парку "Младен Стојановић", које се простире на површини од 1.500 квадратних метара, на овој локацији обновљено је и постојеће игралиште, које је обогаћено додатним садржајима за игру и заједно са новим игралиштем чини једну цјелину - поручили су из Одјељења за комуналне послове.

Истакли су да су нова дјечија игралишта изграђена и у насељима Кочићев вијенац, Булевар, Куљани, Трла, Обилићево, Дракулић, Центар, Петрићевац, Шарговац и Драгочај, Старчевица, Рацуне, Рамићи, Мишин Хан и Бронзани Мајдан.

Мајка трогодишњег дјечака Жана В., која живи у Обилићеву, рекла је да већину слободног времена проводи са сином на игралишту, али да је оно већ неко вријеме старо и потребна му је санација.

- Примијетила сам оштећења опреме, као и похабану подлогу, што представља потенцијалну опасност за моје дијете, али и друге малишане који овдје долазе - рекла је Жана В.

Додала је да се обрадовала када је чула да ће игралиште бити санирано и што ће бити сигурније за безбрижну дјечију игру.

- Безбједност малишана је најважнија, драго нам је што су то препознале локалне власти. Једва чекамо да дјеца могу безбрижно уживати у игри на обновљеном игралишту - закључила је Жана В.

Вандализам

Реквизити и опрема на игралиштима, како дјечијим, тако и на спортским најчешћа су мета несавјесних појединаца.

- С обзиром на то да смо у прошлој години направили највећи број терена за игру, рекреацију и спорт, тако је и забиљежен повећан број случајева оштећења нове опреме. Нажалост такви случајеви вандализма забиљежени су и на новоуређеним плажама - казао је овлашћени потписник у Одјељењу за комуналне послове Бориша Мандић.

Истиче да су код поправке комуналне опреме велики трошкови те да се та средства могу преусмјерити на изградњу нових игралишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана