Нови пројекти основа развоја Бањалуке од 2018. до 2027.

Невена Бунић
Нови пројекти основа развоја Бањалуке од 2018. до 2027.

Бањалука - Током претходне године градска администрација је добила нову организациону структуру и покренула низ нових пројеката који треба да буду основа за нове правце развоја града. Зато смо се опредијелили да кренемо у израду нове стратегије.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић најављујући нову стратегију развоја града за период од 2018. до 2027. године.

На сједници Скупштине града 7. септембра пред одборницима ће се наћи приједлог одлуке о приступању изради нове стратегије. То значи да би већ од средине септембра почело да се ради на једном од најважнијих докумената који би требало да да смјернице будућег развоја града.

- Ту су, између осталих, пројекат изградње "Еко-топлане", као највећи инфраструктурни комунални пројекат у посљедњих десет година. Потом пројекти "Бањалука - зелени град", у којем је фокус на мобилности и одрживом развоју и "Бањалука - паметни град", гдје је у првом плану сарадња и споразум са компанијом "Мајкрософт" о дигиталној трансформацији и увођењу електронских услуга у Градској управи - казао је Радојичић.

Додао је да ће нови стратешки документ обухватити и кандидатуру за европску престоницу културе, пројекат брендирања града, пројекат "Бањалука - град младих и пријатељ дјеце", сарадњу са друштвено-одговорним компанијама на пројекту изградње дјечијих игралишта.

У области економије радиће се на развоју садашњих и стварању нових пословних зона у граду. Фокус је и на креирању повољног привредног амбијента и привлачењу инвестиција, подстицању развоја ИТ сектора, подршци старт-ап фирмама додјелом пословних простора у власништву града и укидању административне таксе за отварање прве предузетничке радње.

- Иницијатива и почетак реализације ових, као и других пројеката, стварају реалну и квалитетну основу за израду стратешког развојног документа усклађеног са тренутним окружењем и пројектима који се реализују - казао је Радојичић.

Израда нове стратегије развоја омогућиће интеграцију пројеката и садржаја дефинисаних у постојећим стратешким документима града (Просторни план града до 2030. године, Локални еколошки акциони план 2016-2021, Стратегија развоја туризма 2013-2020. и друго), те створити претпоставку за израду секторских докумената чији је период важења истекао попут Стратегије развоја сектора МСП и предузетништва и Стратегије руралног развоја града. Неки од тих докумената већ су у изради попут Стратегије развоја културе града.

Партнери

Стратегија развоја биће израђена у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП), а у оквиру реализације пројекта Локални интегрисани развој (ЛИР), у којем град Бањалука учествује као партнерска јединица локалне самоуправе.

- Важно је истаћи да ће израду нове стратегије заједнички финансирати УНДП и град - нагласио је Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана