Нови кровови на двије куле тврђаве Кастел

Весна Поповић
Нови кровови на двије куле тврђаве Кастел

Бањалука - Улазна кула на тврђави Кастел би у наредна два мјесеца требало да добије нови кров, док би до краја године у новом руху требало да осване и кула у којој је некад био угоститељски објекат и испод које се могло сићи на обалу Врбаса.

За њихову обнову ће град издвојити 150.000 КМ. Градоначелник Игор Радојичић је током јучерашњег обиласка тврђаве Кастел најавио да ће реконструкција крова улазне куле, која је изгорјела у пожару 2013. године почети чим дозволе временске прилике.

- За обнову је путем тендера изабрано београдско предузеће "Кото", које би радове требало да почне током овог мјесеца и заврши их у року од 60 дана - казао је Радојичић и додао да је вриједност тих радова око 50.000 КМ.

Радојичић је нагласио да реконструкција тврђаве Кастел изискује знатна средства те да је једна фаза већ урађена захваљујући фондовима Европске уније.

- Већ неколико година нема тих додатних средстава из фондова, односно она нису доступна БиХ, а потребна су за комплетну реконструкцију Кастела. Тако да смо се одлучили да радимо дио по дио, односно по фазама, у зависности од расположивих средстава у буџету града - истакао је Радојичић.

Додао је да би у складу са тим ове године требало да почне санација још једне куле која је такође у лошем стању.

- У буџету је за реконструкцију те куле предвиђено око 100.000 КМ. Надам се да ћемо ове године моћи и простор у тој кули да прилагодимо одређеној намјени, као што смо урадили на још неколико простора унутар Кастела, попут Камене куће, која је сада изложбени простор и још три куле које су употребљиве - додао је Радојичић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић је нагласила да је тврђава Кастел једна од првих знаменитости које туристи посјећују када дођу у град.

- У наредном периоду ћемо радити на томе да осмислимо садржаје који ће бити присутни на Кастелу као стална туристичка понуда - казала је Тривићева.

Додала је да је за адаптацију комплетне тврђаве Кастел према процјени потребно око 50 милиона КМ.

- Артиљеријска касарна је сигурно један од најинтересантнијих дијелова Кастела који би се могао користити у различите намјене, када би била реконструисана. За те радове би требало око десет милиона КМ и то је новац који град тренутно не може да издвоји - рекла је Тривићева.

Тендер у припреми

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да је у припреми тендер за реконструкцију друге куле у тврђави Кастел.

- Снимамо стање да бисмо цијену радова уклопили у средстава која имамо на располагању, али нови кров на овој кули је неопходан - казао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана