Нови еко-пакети за топлије домове у Бањалуци

Игор Пилиповић
Нови еко-пакети за топлије домове у Бањалуци

Бањалука - Монтирање првог од два еко-пакета вриједних више од милион марака, а који су неопходни за производњу и испоруку топлотне енергије, почело је јуче у "Топлани".

Ради се о снопу цијеви тешких 25 тона, које су кључни дио сваког топлотног котла, а које се уграђују у оквиру ремонта "Топлане".

- Стигао нам је један пакет, а за 15 дана треба да стигне и други. Сваки котао садржи по два еко-пакета - рекао је јуче директор "Топлане" Мићо Миловановић.

Казао је да ће послије смјештања еко-пакета услиједити повезивање у систем, за шта је потребно око десет дана.

- Сви послови на изворима топлоте биће завршени до 15. септембра - рекао је Миловановић.

Додао је да су у овој гријној сезони урадили више него у било којој другој.

- У прошлости никада у једној сезони нисмо уградили два еко-пакета. Планирали смо да у санацију и реконструкцију топлотне и дистрибутивне мреже уложимо око три милиона КМ - истакао је Миловановић.

Нагласио је да у предстојећој гријној сезони не очекују веће кварове, с обзиром на то да је у протекле четири године "Топлана" у нову опрему и занављање постојеће уложила 23 милиона КМ.

Према његовим ријечима, кредит у износу од 15 милиона евра, који би требало да добију од Европске банке за обнову и развој, биће уложен у санацију "Топлане".

- Не очекујем брзо одобравање кредита, али када се реализују активности које су предвиђене, "Топлана" ће бити самоодржива - закључио је Миловановић.

Цијена

Мићо Миловановић је казао да повећање цијене гријања не види као рјешење за финансијске проблеме предузећа.

- Систем мора бити ефикаснији. Када "Топлана" не би била оптерећена дуговима из прошлости и када би било имплементирано оно о чему говоримо у посљедње вријеме, били бисмо самоодрживи. Цијене се не могу промијенити без сагласности јединице локалне самоуправе - рекао је Миловановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана