Нови асфалт чекају три деценије

Александар Стојановић
Нови асфалт чекају три деценије

БАЊАЛУКА - У улици Владимира Роловића у насељу Лауш радови су посљедњи пут извођени прије рата, а мјештани од тада кубуре са лошим и крпљеним асфалтом, те великим бројем рупа због којих се, при првој киши, појаве велике локве и вода која се слијева низ пут.

И поред чињенице да је ова улица на мање од километар од центра града и бројних апела мјештана, инфраструктурни проблеми већ три деценије нису ријешени.

Мирко Лолић, који од рођења живи у тој улици, истиче да се неколико пута обраћао Градској управи и Савјету мјесне заједнице Лауш, али да је добио само обећања.

- Посљедње обећање је било да ће пут бити саниран на прољеће ове године. Међутим, нико се није појавио. Срамота је да се једна оваква саобраћајница налази на свега неколико стотина метара од центра града. Пут је узак, свака киша и снијег створе нову рупу, а асфалт се откида при мало већем терету - рекао је Лолић.

Он додаје да је улица прављена прије рата, када су мјештани сакупљали новац за ту намјену и да од тада није било улагања.

- С времена на вријеме наспемо шљунак, само да би возила могла проћи, али то је кратког даха. Тренутно је у једном дијелу рупа ширине два метра и ту је пролаз аутомобилом готово немогућ - казао је Лолић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш 1 Небојша Матић рекао је да је упознат са проблемом и да је недавно поново насипан шљунак да се закрпе рупе.

- То је највише што МЗ може да уради. Проблем је нови регулациони план који предвиђа изградњу колективних смјештаја, па не можемо направити неки озбиљнији потез. Мјештани се оправдано жале. Претходних година тражили смо да се, кроз текуће одржавање, санира та улица, али је новим регулационим планом предвиђено проширење тог дијела Лауша - казао је Матић и додао да је прошле године потпуно реконструисан један дио те улице и направљен нови асфалт.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да им стижу приједлози из мјесних заједница за сљедећу годину.

- Не знам да ли је раније било захтјева, а ако јесте, сигурно да ћемо ријешити проблем мјештана те улице. Међутим, да бисмо одговорили на све  захтјеве, потребно је годишње око 50 милиона КМ, а ми располажемо са око 11 милиона. Потребно је одредити приоритете, а то није лак посао - истакао је Сандић

 

Регулациони план

Новим регулационим планом за Лауш предвиђена је изградња објеката колективног становања, као и нове саобраћајнице, канализација, водовода, као и ширење саме инфраструктуре.

- Неки озбиљнији радови су спријечени управо због новог регулационог плана, тако да само привремено можемо “утезати” и крпити саобраћајнице и, генерално, рјешавати све проблеме мјештана - рекао је Небојша Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана