Нове мјере Града: Подршка при запошљавању дјеце погинулих бораца и новчана подршка од 1.000 КМ

ГС
Нове мјере Града: Подршка при запошљавању дјеце погинулих бораца и новчана подршка од 1.000 КМ

БАЊАЛУКА - Незапослена дјеца из породица погинулих бораца Војске Републике Српске добиће подршку Града Бање Луке у износу од 1.000 КМ, а у наредним данима биће отворена и Канцеларија за подршку при запошљавању дјеце из ове категорије

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, те најавио да ће Град Бања Лука већ сутра расписати Јавни позив за подршку дјеци погинулих бораца, који ће бити отворен наредних 10 дана.

-Максимално смо поједноставили процедуру и биће потребно само доказати статус незапослености и припадност овој категорији, како би била исплаћена ова подршка – појаснио је Станивуковић.

Градоначелник је истакао да ће, поред новчане подршке бити покренута и Канцеларија која ће на различите начине пружати подршку незапосленој дјеци погинулих бораца како би дошли до запослења.

-Управо овај јавни позив прилика је да се направи евиденција и база података незапослене дјеце погинулих бораца, на основу које ће Град у сарадњи са привредницима пружати подршку при проналаску посла. Осим посредовања при запошљавању, Град ће сносити и трошкове за процесе преквалификације и доквалификације за ту дјецу, а све у циљу бржег проналаска посла. Осим тога биће организоване различите врсте обука и тренинга, као и други видови подршке – рекао је он.

Градоначелник је рекао да на овај начин Град Бања Лука жели да се уз једно системско рјешење одужи и помогне онима, чији су родитељи положили животе за Републику Српску.

-Наша је обавеза да се одужимо онима који су положили животе за стварање Српске. У том погледу, покренули смо процедуру изградње Централног спомен-обиљежја, које није изграђено 20 година, обезбиједили смо земљиште, идејно рјешење и пројекат, јер желимо да на тај начин одамо почаст и одужимо се нашим борцима. Осим тога, рјешавали смо и имовинско-правне односе за породице из борачких категорија у насељима Дракулић, Шарговац и слично – нагласио је градоначелник Станивуковић.

Он је подсјетио да је ова градска администрација од преузимања мандата била опредијељена да за сваку категорију становништва направи неки вид подршке.

-У протеклом периоду донесене су одлуке о већим стипендијама, бесплатним уџбеницима, суфинансирању приватних вртића, улагању у запошљавање. Град је обезбиједио подршку за породиље, дјецу из вишечланих породица, пензионери имају повољнији, а они са најнижим пензијама имају бесплатан јавни превоз, а овакве праксе настављамо и у будућности – закључио је градоначелник Станивуковић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана