Нове мјере Дома здравља Бањалука у циљу спречавања ширења Ковид-19

Г.С.
Нове мјере Дома здравља Бањалука у циљу спречавања ширења Ковид-19

БАЊАЛУКА - Због повећаног броја обољелих од вируса корона и великих гужви и чекања на преглед градоначелник Бањалуке Игор Радојичић затражио је од Дома здравља да измјени начин рада са акцентом побољшања пружања услуга примарне здравствене заштите и смањења гужви.

Како је договорено, повећаће се број тимова за рад у амбулантама за акутне респираторне инфекције (АРИ амбуланте) те је договорено да ће умјесто 6 радити 10 тимова у овим амбулантама за ученике средњих школа и одраслу популацију и два  тима у амбуланти за акутне респираторе инфекције за дјецу предшколског узраста и ученике основних школа, саопштено је из Дома здравља.

Договорено је и да се додатно ојача сестрински кадар са још двије медицинске сестре у првој и двије сестре у другој смјени у амбуланти за акутне респираторне инфекције са циљем већег пријема телефонских позива и бржег вршења тријаже према процјени тежине клиничке слике пацијената те наручивање на преглед и давања информација пацијентима.

У Служби хитне медицинске помоћи у периоду од 20 часова до 24 часа, када се затворе све амбуланте породичне медицине и педијатријске амбуланте и када је притисак пацијената на ову Службу највећи, обезбиједиће се још један тим за преглед пацијената са респираторним тегобама, чија клиничка слика захтијева неодложан преглед  те ће се у наведеном временском периоду Служба хитне помоћи ојачати са још једном мобилном екипом.

"Да се у циљу смањења гужви на улазу у амбуланту за акутне респираторне инфекције у просторије Службе хитне медицинске помоћи на улазу Б врше  лабораторијске услуге пацијентима са респираторним тегобама. Да се обезбиједе додатне  мобилне телефонске линије које ће служити искључиво за комуникацију тимова породичне медицине са пацијентима позитивним на Сарс-Цов -2 вирус. Да се ангажају медицински радници Дома здравља који су отишли у пензију а који би радили на начин да се јављају на телефон и дају пацијентима додатне информације, савјете и обавјештења без директног контакта са пацијентима", саопштено је из Дома здравља.

Такође, као што је градоначелник Радојичић раније рекао, запослиће се већи број медицинског особља са Завода за запошљавање како би се наведено особље укључило у процес рада након проведене обуке.

"Повећање капацитета и броја запослених радника је значајно и због могућности већег одсуства медицинских радника Установе услед болести болести и изолације", наводи се у саопштењу.

Договорено је и да се у Ковид амбулантама у Доцу распореди још један тим, поред једног постојећег, тако да би ова амбуланта радила у обје смјене са укупно два тима породичне медицине.

"Да се повећава број кућних посјета ради узимања брисева оним грађанима за које се сумња да су позитивни на вирус Сарс-ЦОВ 2, а који су тешко покретни или непокретни или су обољели од тешких болести. Да се повећа број особља за узимање брисева тако да умјесто два брисеве узимају четири медицинска техничара. Да се у циљу смањења гужви испред Поликлинке обезбиједи још један пункт – локација за узимање брисева пацијентима у аутомобилу на начин да пацијент долази са аутомобилом са пратећом упутницом коју му издаје Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља или доктори који изврше преглед пацијента у амбулантама за акутне респираторне инфекције, те се брис узима од стране медицинског особља пацијенту директно у аутомобилу без ближег контакта. Сходно томе, тестирање се не би вршило сваком грађанину, него само онима који су упућени од стране надлежних служби Дома здравља. На овај начин би се пацијенти заштитили од хладноће, кишовитог и ружног времена, а такође, не би било потреба за тражење паркинга од стране пацијената. Од стране Градске управе за ове потребе одређен је паркинг простор на Малти", појашњава се у саопштењу Дома здравља.

Такође, биће обезбијеђена додатна финансијска средства за функционисање Дома здравља и за исплату новчаних примања новозапосленим радницима, а радници Дома здравља биће стимулисани и новчано награђени за труд и рад у вријеме пандемије, посебно они радници који раде на критичним тачкана са ковид пацијентима.

Из Дома здравља закључују да је договорено и да се што дуже обезбиједи доступност примарне здравствене заштите грађанима за све друге здравствене тегобе и потребе, кроз рад свих амбуланти породичне медицине на територији Града и свих служби центара и одјељења Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана