Новца за кошење имају само до краја јула

Александра Тодоровић
Новца за кошење имају само до краја јула

БАЊАЛУКА - Новац у градској каси предвиђен за кошење и одржавање јавних зелених површина је при крају, а како су потврдили из Одјељења за комуналне послове, травњаке ће уредним моћи да одржавају само до краја јула.

Појаснили су да ће бити приморани да кроз реалокацију средстава из буџета обезбиједе додатне изворе, чији ће износ зависити од временских прилика.

- Ситуација на терену диктираће динамику кошења. Средства за одржавање јавних зелених површина за 2021. годину умањена су за више од 750.000 КМ у односу на претходну годину - казали су из одјељења.

Истакли су да ће на исти начин, реалокацијом средстава, обезбиједити новац за садњу нових и попуњавање постојећих дрвореда.

- Износ који нам је ранијих година био на располагању за ову намјену умањен је за 80.000 КМ. Бићемо принуђени да реалокацијама обезбиједимо средства како би се обавила јесења садња стабала и попуњавање дрвореда - рекли су из одјељења.

Додали су да је, у сарадњи са ОЕБС-ом, планирано подизање новог дрвореда.

- Коровишта се редовно уклањају, а послови на сузбијању амброзије започињу ускоро, у зависности од периода цвјетања овог алергена, како бисмо спријечили његово ширење - истакли су из одјељења.

Додали су да ће након изградње новог парка у Росуљама бити расписана јавна набавка за изградњу дијела новог градског парка који се налази поред парка за псе на источном транзиту.

- Позивамо све друштвено одговорне компаније, организације или појединце да се прикључе реализацији сличних пројеката - казали су из одјељења.

Градоначелник Драшко Станивуковић, на посљедњем скупштинском засједању, најавио је да ће бити измијењена пракса кошења.

- Када је ријеч о комуналној потрошњи, предвиђен је нови начин кошења града. Тако ће се, умјесто досадашњег цикличног кошења, од идуће године укупна површина предвиђена за одржавање косити седам дана, затим ће се направити пауза од двије седмице, па ће се кошење поновити - појаснио је Станивуковић.

Кашњење

Из Одјељења за комуналне послове су појаснили да се ове године каснило са кошењем због проблема са усвајањем буџета града, те да су одмах по усвајању и потписивању уговора са извођачем радова почели уредно одржавати јавне зелене површине.

- Максималним напором и ангажманом извођача радова успјели смо надокнадити пропуштено и град уљепшати дрворедима и цвијећем - казали су из овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана