Нова зелена оаза на корак од центра Бањалуке

Илијана Божић
Нова зелена оаза на корак од центра Бањалуке

Бањалука - Шљунковита, запуштена депонија уз саму обалу Врбаса у Карановцу ускоро би требало да буде претворена у праву зелену оазу, на којој ће никнути Еко-центар “Крајина”, који би требало да постане нови спортско-рекреативни комплекс који ће привлачити посјетиоце из цијеле Републике Српске, али и шире.

Уређење и чишћење терена, као прва фаза изградње, увелико трају, а све радове ће финансирати Грађевинско предузеће (ГП) “Крајина”, које је и власник земљишта. Директор ГП “Крајина” Борко Ђурић казао је “Гласу Српске” да је ријеч о терену површине 22 хектара на којем је неколико деценија експлоатисан шљунак и бацан отпад.

- Још не можемо говорити о износу новца који ће бити уложен у сређивање овог простора, јер је знатно девастиран и зарастао у шибље и коров. Циљ је да га уредимо, засадимо дрвореде, те направимо стазе уз само корито Врбаса у дужини од око 1.300 метара које ће бити шеталиште - истакао је Ђурић.

Нагласио је да ће у понуди бити разноврсни угоститељско-туристички садржаји.

- Планирамо изградњу спортских терена, спортске дворане, али и бунгалова и других смјештајних капацитета. Желимо да грађани добију мјесто на којем ће моћи да роштиљају и шетају уз ријеку. Бићемо задовољни када депонију претворимо у лијепо мјесто за одмор - казао је Ђурић.

Додао је да ће еко-центар бити доступан свима, те да улаз неће наплаћивати.

- Коришћење појединих садржаја ће се вјероватно плаћати као и у сваком другом центру. Идеју планирамо кандидовати кроз пројекте међународних организација, јер предвиђамо да ћемо имати садржаје који би били интересантна туристичка понуда. Од града очекујемо брже и једноставније рјешавање грађевинских дозвола - истакао је Ђурић.

Посебну чар и љепоту овом простору дају три језера, која окружена Врбасом и брдима дају идиличну слику правог малог раја, далеко од вреве града. Највеће језеро заузима 15.500, а најмање 3.500 метара квадратних. Руководилац машинског транспорта и одржавања у предузећу Радмила Гајић истакла је да су уређење почели извлачењем отпада, јер је на том мјесту била дивља депонија.

- Исјекли смо коров и растиње, те започели равнање терена. Креће изградња шеталишне зоне уз коју ће бити засађени платани - истакла је Гајићева.

Додала је да слиједи чишћење језера.

- Уредићемо обале језера, која тренутно користе риболовци, те направити лијепе прилазе за посјетиоце. Планирамо да задржимо постојеће дрвеће које није зарасло у коров - нагласила је Гајићева.

Мјештани

Милан Тешановић из Карановца каже да мјештане радује изградња еко-центра.

- Одушевљени смо што ће се ова шљункара, како је зовемо, претворити у зелену оазу. До изражаја ће доћи насеље и све љепоте природе и Врбаса - рекао је Тешановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана