Нова топлана у Бањалуци биће и ново предузеће

Весна Поповић
Нова топлана у Бањалуци биће и ново предузеће

Бањалука - Нова топлана на дрвну сјечку, коју град планира да изгради уз помоћ стратешког партнера, неће бити дио постојећег предузећа "Топлана" већ ће бити регистрована засебно као привредно друштво.

Потврдио је то градоначелник Игор Радојичић јуче, након сједнице скупштинског колегијума, на којем је одлучено да ће идуће засједање градског парламента бити 15. марта. Тада ће одборници између осталог расправљати и о расписивању конкурса за избор стратешког партнера за изградњу нове топлане.

- Желимо да ове године направимо постројење на дрвну сјечку које ће бити грађено поред постојеће топлане. Тражимо стратешког партнера за градњу по принципу "кључу руке" јер град не може сам да реализује тај пројекат. Одлука о расписивању јавног позива биће пред одборницима на идућем засједању - објаснио је Радојичић.

Додао је да би и град учествовао у пројекту тако што би обезбиједио земљиште, инфраструктуру па и одређену количину новца ако треба, не прецизиравши колика би та сума била.

- Не би да улазим у финансије јер стратешки партнер може да понуди да све сам финансира - казао је Радојичић.

Истакао је да нова топлана не може бити у склопу постојећег предузећа "Топлана".

- Дуг "Топлане" је 85 милиона КМ и да било који повјерилац активира наплату дуга покренули би аутоматски ту нову инвестицију у стечај. Нова топлана ће бити посебно предузеће, односно организована као привредно друштво - рекао је Радојичић.

Казао је да садашња "Топлана" неће, нити може бити угашена.

- Дугови морају бити враћени и то предузеће мора бити реструктурирано. Вјероватно ћемо дио прихода које оствари нова топлана искористити за отплату постојећих дугова градске "Топлане" - навео је Радојичић.

Осим ове тачке на дневном реду 8. сједнице Скупштине града требало би да се нађе и приједлог одлуке о кандидатури Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године те програм уређења грађевинског земљишта у Пословној зони Рамићи. Одборници ће разматрати и сет кадровских питања која се тичу избора начелника одјељења у Градској управи те више питања из области просторног уређења и имовинско-правних односа.

Нови кредит

Скупштина ће 15. марта одлучивати и о новом краткорочном задужењу града од 2,5 милиона КМ. Игор Радојичић је објаснио да је то неопходно да не би била угрожена текућа ликвидност буџета града.

- На отплату доспијева наплата раније подигнутих кредита а први квартал је увијек мршав, када су у питању приходи. Те обавезе уредно морамо плаћати. Може се десити да нам затребају средства за текућу ликвидност и морамо бити у могућности да се краткорочно задужимо ако буде било потребе - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана