Нова пракса уписа новорођенчета у матичну књигу рођених донијела олакшице, али и разочарала будуће родитеље

Александра Тодоровић
Нова пракса уписа новорођенчета у матичну књигу рођених донијела олакшице, али и разочарала будуће родитеље

БАЊАЛУКА - Нова пракса уписа новорођенчета у матичну књигу рођених донијела је одређене олакшице родитељима, јер не морају више да сами одлазе у Градску управу, али се истовремено изгубила вишедеценијска пракса да име дјетета буде објављено на страницама дневне штампе.

Бањалучанка Јована Т., која “броји ситно” до порођаја, каже да ће због нових правила новопечени родитељи остати ускраћени за задовољство да објаву о најсрећнијем тренутку у свом животу прочитају у дневној штампи.

- Нове технологије и ново доба полако, али сигурно истискују све лијепе појаве које су биле дио наших живота. Моја мајка још чува исјечак из новина у којима је изашла објава о мом рођењу. Надала сам се да ћу и ја некад тако чувати исјечак са именом свога дјетета, али, нажалост, нећу - разочарано је казала ова трудница.

Из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, које спроводи пројекат “е-беба”, казали су за “Глас Српске” да су спремни да у сарадњи са другим надлежним институцијама пронађу најбоље рјешење, на задовољство родитеља. Додали су да је Влада Српске реализовала пројекат “е-беба” с циљем да родитељима буде олакшан поступак уписа дјетета. За ову намјену из буџета је издвојено 800.000 КМ.

- С обзиром на то да имплементација информационог система “е-беба” подразумијева електронски начин пријаве рођења дјетета, неопходно је да јединице локалне самоуправе унаприједе досадашњу праксу објављивања података о новорођенчадима и њиховим родитељима. На тај начин би био избјегнут одлазак у јединице локалне самоуправе ради давања сагласности за објављивање личних података у средствима јавног информисања - појаснили су из министарства.

Додали су да објелодањивање података о дјеци и њиховим родитељима у медијима и на сајту града представља праксу која није дефинисана важећим законским и подзаконским актима.

- Процес пријаве дјетета се до сада одвијао у складу са прописима јединица локалних самоуправа, којима се регулише објављивање података о новорођеној дјеци и њиховим родитељима - нагласили су из министарства.

Из Одјељења за општу управу рекли су да нова пракса налаже да се попуњавање података о новорођенчету и његовим родитељима обавља у здравственим установама Српске.

- С обзиром на то да се родитељи ради уписа дјетета у матичне књиге рођених не појављују пред матичарем, више не постоји могућност да дају сагласност да се подаци о њима и беби објављују у средствима јавног информисања - појаснили су у одјељењу.

“Е-беба”

Електронски поступак пријаве дјетета обухвата констатовање рођења дјетета у породилишту, упис у матичну књигу рођених и евиденцију пребивалишта, као и упис у матичну евиденцију осигураних лица Фонда здравственог осигурања Српске. На крају родитељи бесплатно на кућну адресу добијају прва документа за своје новорођенче: увјерење о држављанству, потврду о адреси пребивалишта, извод из матичне књиге рођених и потврду о здравственом осигурању, као и прву овјерену здравствену електронску картицу дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана