Нинковић и Топић траже приједлог  ребаланса буџета: Субвенције за вртиће можемо да ријешимо за пет минута

Катарина Шапоња
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић и шеф клуба одборника СНСД-а у Скуштини града Драгослав Топић упитали су данас бањалучког градоначелника Драшка Станивуковића шта се дешава са приједлогом ребаланса буџета за 2024. којим би се како кажу ријешила многа питања у граду.

Они су на данашњој конференцији изнијели низ проблема са којима се граде сусреће јер није усвојен ребаланс буџета за текућу годину, а субвенције за приватне вртиће, само су, кажу, један  од проблема са којима се сусреће град.

Нинковић  каже да се питање субвенција за приватне вртиће може ријешити за 5 минута, уколико Скупштина добије приједлог за ребаланс буџета за текућу годину.

-  Градоначелник је мене и Топића оптужио како нас не интересује овај проблем повећања цијена, а ја њему упућујем питање како планира да ријеши недостатак вртића, као и недостатак мјеста у државним вртићима - казао је Нинковић.

Како је рекао, претходна администрација вођена СНСД-ом је у свом мандату обазбиједила 1.000 мјеста у јавним вртићима, док ПДП ових година није нити једно.

-  Град је могао направити 300 нових мјеста у државним вртићима само да нису повећали инвестицију за грађење парка код Делте и вјештачког језера на шта су потрошили близу 1,3 милиона марака. Исто тако, са пет милиона КМ који су утрошени за обвнову куће Милановић могли су да отворе неколико вртића - истакао је он.

Нинковић је замолио градоначелника да, ако су неспособни или не знају, приједлог ребаланса буџета доставе њима у руке.

- Знамо сви чињеницу да је нацрт ребаланса за 2023. усвојен средином марта, те у складу с тим постављамо питање шта се чека са ребалансом за 2024. годину, ако узмемо у обзир чињеницу да готово сви грађани и цијели град чекају ребаланс - истакао је Топић, напоменувши да су они најавили да ће у ребалансу кроз амандманско дјеловање повећати средства за спорт у износу од милион марака.

Топић је изразиo сумњу да се нешто сакрива када је у питању ребаланс буџета и да се намјерно одуговлачи.

-Чека се са изградњом фискултурне сале у Дебељацима, чека се ребаланс и за рјешавање проблема када је у питању проширење мјесног гробља у Куљанима - истакао је Топић.

Град је, према ријечима Топића, направио обавезе у прошлој години са разним добављачима за које немају финансијско покриће.

-Тражимо начин како да дођемо до докумената којима ћемо јавности приказати  послове које је град урадио а за које није имао уговоре - казао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана