Нико неће у зидаре и моделаре обуће

Невена Рељић
Нико неће у зидаре и моделаре обуће

БАЊАЛУКА - Већина будућих средњошколаца и даље у широком луку заобилази дефицитарна занимања, због чега некима од њих, попут зидара и моделара обуће, пријети укидање.

Упркос томе што ће ученике који се одлуче за уписивање дефицитарних занимања на тржишту рада и ове године стипендирати Влада РС и град, заинтересованост за њих је веома слаба. То је потврдила и директорица Политехничке школе Санела Праштало.

- У први разред нисмо уписали ниједног ученика за смјер моделар обуће. Имамо једно одјељење дизајнера модних техничара, у којем се налази 14 ученика и они добијају 160 КМ градске стипендије - изјавила је Праштало.

И директор Грађевинске школе Љубан Бајић изразио је забринутост јер и у овој школи пријети укидање смјерова због недовољног броја ученика.

- Сваке године је све мање основаца који се опредјељују за неке од наших смјерова. Ове године је био заинтересован само један ученик за смјер зидара, а конкурс је расписан за 24 мјеста - рекао је Бајић.

Овакав случај није у Пољопривредној школи, у којој су формирана одјељења пекара и месара, који представљају дефицитарна занимања.

- Прошле године нисмо имали одјељење месара па је можда и због тога већа заинтересованост. У одјељењу пекара уписано је 16 ученика, док је месара 13 - рекао је директор школе Бојан Бакал.

Он додаје да  ће ученици који су се одлучили за ове смјерове, поред стипендије, имати прилику да зараде и кроз праксу коју ће обављати код послодаваца.

- Плаћена пракса ученика је већ устаљена радња у нашој школи. У сарадњи са министарством имамо потписане уговоре са послодавцима као што су “Тропик”, “Крајина клас” и “Тулумовић”, гдје ученици, у зависности од разреда који похађају, један, два или три дана обављају праксу - испричао је Бакал.

Ученици средњих школа до краја овог мјесеца могу да конкуришу за једну од три врсте стипендија града, док ће конкурс за студенте бити расписан у другој половини октобра. Из Градске управе подсјећају да ће у оквиру градског програма стипендија, укупне вриједности око 1,6 милиона КМ, за школску, односно академску 2020/2021. годину бити додијељене стипендије према социјалном статусу, за успјех у школи/факултету и за дефицитарна занимања. Појединачни износи стипендија остају непромијењени и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи, односно студију. За дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

Дефицитарна занимања

За ученике средњих школа биће стипендирана занимања заваривач, зидар и армирач бетонирац, техничар моделар обуће, дизајнер модни техничар и пекар. Када је ријеч о студентима, градске стипендије ће добити студенти математике и информатике, електротехнике, те будући професори физике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана