Ниједна улица није поштеђена несавјесних возача

Јелена Стојишић
Ниједна улица није поштеђена несавјесних возача

Недостатак паркинг мјеста, журба да се нешто обави или нека хитна ситуација ниједно насеље или улицу у граду нису поштедјели непрописног паркирања због чега комунална полиција и “паук” служба имају пуне руке посла.

Комунална полиција је за десет мјесеци ове године регистровала 5.065 прекршаја непрописног паркирања возила, што је скоро троструко више у односу на исти период прошле године када је било 1.729 прекршаја непрописног паркирања.

Несавјесни возачи неријетко своје возило паркирају гдје стигну, а често се дешава да закрче тротоаре, бициклистичке стазе или блокирају улазе у поједине објекте.

- Генерално имамо велики проблем са паркинг мјестима, јер немамо довољно простора. Већина станара се паркира на тротоарима. Када пролазим са дјецом буквално се провлачимо између возила - казала је Милена С. која станује у Новој Вароши.

Истиче да су у близини њене зграде маркети што још више утиче на гужве и отежава паркирање.

- Возачи којима је казна прописана имају законску могућност да у року од осам дана од пријема прекршајног налога плате пола новчане казне или ако не прихвате одговорност да покрену поступак пред Основним судом у Бањалуци - казали су за “Глас Српске” из Одјељења комуналне полиције.

Додали су и да је “паук” служба у овој години имала много више интервенција, јер је за десет мјесеци премјестила 2.238, а лани у истом периоду 1.579 возила.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је за “Глас Српске” да је недовољан број паркинг мјеста један од највећих проблема Бањалуке.

- Годишње се региструје око 2.000 нових возила, што је укупно око 80.000 возила у граду. Не треба занемарити ни оне који долазе из других општина на посао, а треба да узмемо у обзир и оне који су ту само у пролазу. То је огромна количина возила на дневном нивоу - рекао је Јаћимовић.

Нагласио је да надлежни том проблему не посвећују довољно пажње.

- У Бањалуци има 4.860 паркинг мјеста, што није довољно и онда се возачи одлучују да паркирају тамо гдје има мјеста, а тиме расте и незадовољство грађана који се често жале - казао је Јаћимовић.

Казне

Из Одјељења комуналне полиције казали су да је за возаче чија возила премјести “паук” прописана казна 40 КМ.

- Казну прекршајним налогом изричу службеници Полицијске управе Бањалука - казали су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана