Ничу конгресни центар и концертна дворана

Јелена Бјелица
Ничу конгресни центар и концертна дворана

Стратегијом развоја града, у идућих неколико година, планирана је изградња модерног конгресног центра са свим савременим садржајима као и концертне дворане који ће имати мултифункционалну намјену.

Портпарол Aдминистративне службе града Миленко Шајић потврдио је да је регулационим планом локација предвиђена за концертну дворану у Aлеји центар док су за конгресни центар у оптицају двије.

- Једна је локација бивше бањалучке "Мљекаре" у Росуљама, док је друга на бањалучком пољу гдје је планирана изградња и стадиона. Одабраћемо локацију која буде више одговарала. Према ревидираној стратегији развоја града до 2015. године би требало да се обезбиједе сви услови и изврше све припреме за изградњу - казао је Шајић.

Према његовим ријечима, град Бањалука као културни и административни центар има потребу за отварањем концертне дворане и конгресног центра који ће задовољавати потребе грађана на мултифункционалан начин.

- Град ће покренути иницијативу према Министарству просвјете и културе РС како би и они обезбиједили половину новца за изградњу концертне дворане. Реализација пројекта конгресног центра највјероватније ће бити јавно-приватно партнерство. То значи да ће град обезбиједити све услове за градњу а новац ће уложити заинтересовани приватници - објаснио је Шајић.

Истакао је да ће град морати да обезбиједи два милиона марака за ова два објекта како би се изградио главни пројекат, обезбиједила парцела и обавиле комплетне припреме.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Росуље у којој би требало да се гради конгресни центар, Жељко Гагула је истакао да је простор бивше "Мљекаре" прилично девастиран тако да би се што прије требало ући у процес изградње конгресног центра.

- Према регулационом плану ту је предвиђена изградња хотела са седам спратова, конгресна сала и сви пратећи садржаји. Са предње стране "Мљекаре" почели су да се копају и темељи за мању пословну зграду и све то би требало да да један потпуно нови изглед том дијелу града - казао је Гагула и додао да ће то допринијети и квалитету изгледа Росуља јер објекат бивше "Мљекаре" сваким даном све више пропада.

Корисници

Стратегијом развоја града будући корисници конгресног центра биће факултети и научно-истраживачке организације, невладин сектор, грађани Бањалуке, културно-друштвене организације и привредно окружење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана