Ни папрене казне у Бањалуци не брину бахате возаче

Јана Кезић
Ни папрене казне у Бањалуци не брину бахате возаче

БАЊАЛУА - Одлуком о измјени и допуни одлуке о безбједности саобраћаја на путевима у Бањалуци предвиђена је казна од 500 КМ за непрописно паркирање на мјесту обиљеженом за лица са инвалидитетом. Међутим, упркос повећаним казнама, бахати возачи и даље не поштују прописе те на приватним паркинзима неријетко паркирају возила на мјестима предвиђеним за особе са инвалидитетом.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор Удружења жртава саобраћајних несрећа СТЕП Дејан Трнинић, који каже да се то дешава свакодневно, о чему свједоче и бројне фотографије, које објављују на “Фејсбук” страници удружења.

- У тржним центрима често се суочавамо са ситуацијом да је аутомобил, обично неки скупоцјени, који нема картицу за лица са инвалидитетом, заузео наше мјесто. Ту се паркирају јер су мјеста предвиђена за особе са инвалидитетом обично најближа улазу и мрско им је да прошетају. Они бар могу да шетају, лица са инвалидитетом не могу - рекао је Трнинић.

Тада, како каже, неко ко је у инвалидским колицима мора паркирати возило унутар ужег мјеста, а онда му је веома тешко да изађе из аута.

- Нама треба разумијевање надлежних у тржним центрима, да не би случајно помислили да пристанком на то кажњавају купце па да ће остати без њих. Сматрам да би требало бити и у њиховом интересу да се ово ријеши, јер када само један буде кажњен, то ће бити примјер за остале - казао је Трнинић.

Он је похвалио агилност Градске управе и Скупштине града, јер су усвојили одлуку којом је казна за паркирање на мјестима за лица са инвалидитетом повећана на 500 КМ.

- Чешће се непрописно паркира на та означена мјеста на паркинзима тржних центара него на паркинг-мјеста у граду, која су у надлежности Градске управе, гдје комунална полиција има право да казни - појашњава Трнинић.

Наглашава да се паркинзи у тржним центрима сматрају приватним и комунална полиција ту нема приступ.

- Ни сада ништа не може да се уради без пристанка тржних центара. Због тога је иницијатива града отишла према свим тржним центрима. Још немамо информацију ко је од њих спреман на споразум са Градском управом - рекао је Трнинић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић каже за “Глас Српске” да је у току прибављање сагласности од стране власника тржних центара и паркинга.

- Очекујемо да ће сви бити сагласни са овом иницијативом. Ако не буду, организоваћемо заједничке састанке са представницима удружења и власницима - рекао је Кресојевић. Додао је да сматра да неће бити проблема, јер је у заједничком интересу да се паркинг користи онако како је намијењен.

- Сматрамо да је ово врло добра одлука, а реализација је можда једноставнији дио одлуке. Нема никаквих сметњи, ако сви буду разумни да се то реализује на прави начин - закључио је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана