“Невид театар” почео турнеју образовног програма у друштвеним домовима: Дјеца кроз представе уче о географији

Јелена Стојишић
“Невид театар” почео турнеју образовног програма у друштвеним домовима: Дјеца кроз представе уче о географији

БАЊАЛУКА - “Невид театар” започео је турнеју образовног програма у Бањалуци, у оквиру едукативног пројекта “Дјеца уче са Невид театром 2”. Планирано је да овај програм за дјецу буде приказан у седам друштвених домова на подручју града, а улаз на све догађаје је бесплатан.

Прва интерактивна образовна представа за дјецу “Чудесни континенти”, аутора и редитеља Марка Дукића, требало је да буде одиграна синоћ у Друштвеном дому у Мишином Хану.

Осим ове представе, која је намијењена за узраст од три до девет година, образовни програм обухвата и приказивање анимираног позоришног бонтона за дјецу и одрасле и реализацију едукативног квиза.

Планирано је да овај програм буде приказан у још шест друштвених домова, и то сутра у Пискавици, 30. новембра у Верићима, 4. децембра у Поткозарју, 7. децембра у Љубачеву, 9. децембра у Залужанима и 11. децембра у Драгочају.

- У едукативној представи дјеца уче о географским појмовима, континентима, животу на Земљи, а интеракцијом им је омогућено да усмјеравају ток радње у правцу у којем они желе. Слиједи принципе савременог театра и театра покрета - наводе из “Невид театра”.

Додали су да у представи играју Дејан Андрић и Марко Дукић, који су за ово извођење освојили награду за најбољег глумца на петом Фестивалу дјечије умјетности у Сарајеву.

- У оквиру едукативног квиза, два тима од по петоро дјеце, која ће бити насумично изабрана након завршетка представе, имаће прилику да се такмиче и прошире знање о правилима лијепог понашања у позоришту, континентима и животу на Земљи јер ће бити испитана њихова пажња и шта су научили са “Невид театром”. Квиз води глумица Маја Вујановић а глумци из представе, Марко Дукић и Дејан Андрић, учествоваће заједно са дјецом у квизу тако што ће свако од њих двојице водити по један тим - саопштили су организатори.

Овај пројекат се реализује уз подршку Градске управе и Министарства просвјете и културе Републике Српске. “Невид театар” је сличан програм реализовао и 2019. године у пет приградских мјесних заједница.

Бонтон

Како су казали из “Невид театра”, прије сваког извођења представе, у сврху образовања позоришне публике биће приказан Анимирани позоришни бонтон за дјецу и одрасле у продукцији “Невид театра”, аутора и редитеља Марка Дукића, који потписује и илустрације, дизајн ликова, анимацију, музику и звучне ефекте. Нараторка је Смиљана Маринковић, лекторка Наташа Кецман, флаута Наташа Вукојевић Дукић и дизајн звука Алберт Бојан Савић. Додали су да се Анимирани позоришни бонтон за дјецу и одрасле може погледати на “Јутјуб” каналу “Невид театра”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана