Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града: Поносан сам јер ће породиље и медицинари добити подршку

Невена Рељић
Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града: Поносан сам јер ће породиље и медицинари добити подршку

Буџет града за 2021. годину коначно је усвојен, а Скупштина је гласала и за амандмане одборника Уједињене Српске који подразумијевају помоћ борачким категоријама, те средства за изградњу моста у Чесми.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” шеф Клуба одборника Уједињене Српске (УС) у Скупштини града Невен Станић и додао да је поносан на чињеницу да су амандмани скупштинске већине обезбиједили боље услове за породиље.

ГЛАС: Као шеф Клуба одборника УС-а, да ли сте задовољни што сте са коалиционим партнерима успјели у томе да се амандмани, које сте предложили, уврсте у буџет?

СТАНИЋ: Презадовољан сам. УС је сматрао да у буџет треба да се уврсте средства за изградњу моста у Чесми и успјели смо у томе. Мост је пријеко потребан становницима Чесме, Врбање и Дебељака, а припремне радове очекујемо ове године. Градоначелник је мост најављивао, али га није било у буџету. Када је ријеч о борцима, Градска управа је за 50.000 КМ смањила средства за борачке организације, што је мени било непојмљиво. Амандманом УС-а успјели смо вратити новац за подршку за седам борачких организација у граду. Драго ми је што смо успјели обезбиједити по 500 КМ за опрему сваком новорођенчету и по 500 КМ сваком здравственом раднику.

ГЛАС: Како коментаришете контраамандмане градоначелника Драшка Станивуковића?

СТАНИЋ: Ти контраамандмани говоре да смо били у праву кад смо предлагали наше амандмане, да су квалитетни и да их је градоначелник прихватао, али мањим дијелом, до неких 30 одсто. Са друге стране, показао је и да има милион и по КМ за амандмане, а говорио је да нема ни марку. Нејасна ми је та грчевита борба да се не помогне здравственим радницима, угоститељима и породиљама, а потребно нам је јединство на том питању.

ГЛАС: Како коментаришете коначно усвајање буџета града?

СТАНИЋ: Буџет је напокон усвојен. Све иницијативе УС-а и коалиционих партнера да се предложи нацрт буџета, затим приједлог и да се договоримо у вези с њим, нису наишле на одговор. Ово је несвакидашња ситуација гдје постоји дисбаланс између скупштинске већине и градоначелника, те сматрамо да би требало да се политике обје стране уврсте у буџет, а не да градоначелник сам у посљедњем часу доноси приједлог буџета, који је само требало да усвојимо. То није сарадња и због тога смо се одлучили за амандмане. Подршка кроз амандмане не иде привредним субјектима и правним лицима, него физичким лицима са тачном дознаком.

ГЛАС: Казали сте да још од јануара пружате руку сарадње градоначелнику, у којем правцу ће сада ићи сарадња са њим?

СТАНИЋ: И даље сматрам да би требало да сарађујемо. Од почетка мандата сам говорио да треба да се договарамо у вези са свим битним стварима, а нарочито о буџету и његовој реализацији. Надам се да ћемо у наредном периоду сарађивати јер наша испружена рука и даље стоји.

 Дом здравља

ГЛАС: Који су планови УС-а у граду у наредном периоду?

СТАНИЋ: Имамо стратегију развоја Бањалуке од 2020. до 2024. године. Између осталог, тражићемо да град купи мобилни мамограф за рано откивање рака дојке, стави га на располагање Дому здравља, те да се користи за прегледе у свим мјесним заједницама и друштвеним домовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана