Нерадна недјеља за трговце у Бањалуци и даље само сан

Александра Тодоровић
Нерадна недјеља за трговце у Бањалуци и даље само сан

БАЊАЛУКА - Трговци у Бањалуци још нису добили обећану нерадну недјељу, иако им је градоначелник то у више наврата обећавао, током предизборне кампање, али и након преузимања мандата.

Како су из Градске управе потврдили “Гласу Српске”, да би се радницима у појединим областима привреде омогућило да имају нерадни посљедњи дан викенда, мора се приступити измјенама и допунама или доношењу нове одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града.

- У току су одређене активности о том питању. У првој фази ограничење рада недјељом односило би се на поједине привредне субјекте који обављају трговинску дјелатност, а касније би се могло проширити и на остале бранше - појаснили су из Градске управе.

Истакли су да би процедура зависила од анализа позитивних резултата које би се вршиле у наредном периоду.

- Одлука се не би односила на раднике из угоститељства и угоститељских дјелатност, јер ову област регулишу други прописи - казали су из Градске управе.

Према њиховим ријечима, рад апотека могао би се организовати као и кроз досадашњу праксу, кроз активна дежурства појединих објеката.

- Бензинске пумпе, пекаре и драгстори имали би као и до сада организовано, двадесетчетворочасовно радно вријеме седам дана у седмици због потреба грађана и туриста који су у транзиту кроз наш град - саопштили су из Градске управе.

Додали су да би се у првој фази радно вријеме појединих трговинских објеката који раде дуже скратило до 16 часова.

- Потребна је да прође фаза прилагођавања, те би у складу са тим наш наредни корак био потпуни престанак рада недјељом, уз евентуалну одлуку да једна недјеља у мјесецу буде радна - закључили су из Градске управе.

Градоначелник Драшко Станивуковић раније је казао за “Глас Српске” да би из ове одлуке били изузети хотели, ресторани, кафићи и други објекти који су дио туристичке понуде или утичу на туристичко тржиште, не прецизирајући кад би одлука могла да ступи на снагу. Он је тада рекао да је одлука о нерадној недјељи спремна.

- Међутим, важно је напоменути да ћемо имати транзициони период како би се сви трговци могли прилагодити новонасталој ситуацији - нагласио је Станивуковић.

Радница Данка Д., која као трговац ради скоро 20 година, каже да је очекивала да ће најављено укидање рада недјељом ступити на снагу још прије неколико мјесеци.

- Прилично сам разочарана оваквим развојем ситуације, јер трговци у Бањалуци раде цијелу седмицу, без дана одмора. Надала сам се да ће се нешто промијенити, али, по свему судећи, не иде то тако лако - рекла је ова Бањалучанка.  

Синдикат и послодавци

Раније су у гранском Синдикату трговине и угоститељства рекли да је нерадна недјеља њихова идеја. Истичу да се за то боре већ двије године и то у свим општинама и градовима у Српској.

- Савез општина и градова је на нашу иницијативу предложио локалним заједницама да укину или макар ограниче рад недјељом, што су Вишеград и Мркоњић Град већ прихватили - рекли су раније из Савеза синдиката.

Из Уније удружења послодаваца РС, који се противе тој идеји, наводе да се ово питање мора рјешавати на нивоу читаве Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана