Нерадна недјеља за трговце у Бањалуци и даље само сан

Александра Тодоровић
Нерадна недјеља за трговце у Бањалуци и даље само сан

БАЊАЛУКА - Трговци у Бањалуци још нису добили обећану нерадну недјељу, иако им је градоначелник то у више наврата обећавао, током предизборне кампање, али и након преузимања мандата.

Како су из Градске управе потврдили “Гласу Српске”, да би се радницима у појединим областима привреде омогућило да имају нерадни посљедњи дан викенда, мора се приступити измјенама и допунама или доношењу нове одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града.

- У току су одређене активности о том питању. У првој фази ограничење рада недјељом односило би се на поједине привредне субјекте који обављају трговинску дјелатност, а касније би се могло проширити и на остале бранше - појаснили су из Градске управе.

Истакли су да би процедура зависила од анализа позитивних резултата које би се вршиле у наредном периоду.

- Одлука се не би односила на раднике из угоститељства и угоститељских дјелатност, јер ову област регулишу други прописи - казали су из Градске управе.

Према њиховим ријечима, рад апотека могао би се организовати као и кроз досадашњу праксу, кроз активна дежурства појединих објеката.

- Бензинске пумпе, пекаре и драгстори имали би као и до сада организовано, двадесетчетворочасовно радно вријеме седам дана у седмици због потреба грађана и туриста који су у транзиту кроз наш град - саопштили су из Градске управе.

Додали су да би се у првој фази радно вријеме појединих трговинских објеката који раде дуже скратило до 16 часова.

- Потребна је да прође фаза прилагођавања, те би у складу са тим наш наредни корак био потпуни престанак рада недјељом, уз евентуалну одлуку да једна недјеља у мјесецу буде радна - закључили су из Градске управе.

Градоначелник Драшко Станивуковић раније је казао за “Глас Српске” да би из ове одлуке били изузети хотели, ресторани, кафићи и други објекти који су дио туристичке понуде или утичу на туристичко тржиште, не прецизирајући кад би одлука могла да ступи на снагу. Он је тада рекао да је одлука о нерадној недјељи спремна.

- Међутим, важно је напоменути да ћемо имати транзициони период како би се сви трговци могли прилагодити новонасталој ситуацији - нагласио је Станивуковић.

Радница Данка Д., која као трговац ради скоро 20 година, каже да је очекивала да ће најављено укидање рада недјељом ступити на снагу још прије неколико мјесеци.

- Прилично сам разочарана оваквим развојем ситуације, јер трговци у Бањалуци раде цијелу седмицу, без дана одмора. Надала сам се да ће се нешто промијенити, али, по свему судећи, не иде то тако лако - рекла је ова Бањалучанка.  

Синдикат и послодавци

Раније су у гранском Синдикату трговине и угоститељства рекли да је нерадна недјеља њихова идеја. Истичу да се за то боре већ двије године и то у свим општинама и градовима у Српској.

- Савез општина и градова је на нашу иницијативу предложио локалним заједницама да укину или макар ограниче рад недјељом, што су Вишеград и Мркоњић Град већ прихватили - рекли су раније из Савеза синдиката.

Из Уније удружења послодаваца РС, који се противе тој идеји, наводе да се ово питање мора рјешавати на нивоу читаве Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана