Нерадна недјеља поново пред бањалучким одборницима

Милош Васиљевић
Нерадна недјеља поново пред бањалучким одборницима

БАЊАЛУКА - Градоначелник Драшко Станивуковић за наредну сједницу Скупштине града, која ће бити одржана 16. фебруара, предложио је поново одлуку о увођењу нерадне недјеље.

 - Више пута до сада сам предложио ову одлуку и опет је предлажем. Позивам одборнике да се фокусирају и размисле у име више хиљада трговаца, који су за овакву одлуку. Принципијелно, испуњавам дата обећања, заговарамо одлуку о нерадној недјељи - казао је градоначелник.

Он је и раније говорио да неће одустати од те одлуке, коју подржава синдикат радника, трговци, више од 60 одсто кључних трговачких центара, маркета и продавница, али и цвјећари и многи други којих се тиче одлука.

Како је и тада речено, ова одлука не би утицала на радна мјеста, потрошња би се прерасподијелила на друге радне дане.

- Људи ће имати своју недјељу. Морамо да градимо и дио традиционалног патријархалног друштва, гдје је породица центар свега. Зато инсистирамо на нерадној недјељи - казао је раније Станивуковић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Драгослав Топић каже да је против овакве одлуке те наглашава да одлука о нерадној недјељи не би донијела ништа добро.

- Ако би се увела нерадна недјеља, дошао би у питање опстанак тржних центара. Гдје би људи недјељом послије подне куповали намирнице? Уз то, лоше се показало и на примјеру Бијељине и још неких градова, јер људи иду у сусједне општине да купују викендом - рекао је Топић.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић рекао је за “Глас Српске” да су они прије четири године покренули иницијативу да недјељом трговине не раде, те да подржавају у потпуности ову одлуку.

- Ефекти су само позитивни, због ове мјере неће се угасити радна мјеста, посебно јер је несташица радне снаге и послодавци почињу да схватају да је потребно да недјеља буде нерадни дан. Они су заправо прихватили наш приједлог, надамо се искрено да ће до тога доћи - рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, ова одлука може имати само позитивне ефекте.

- Уз омогућавање социјалног живота том раднику, побољшава се и друштвени и породични живот, одмор и брига за дјецу, али и задовољавање вјерских и духовних потреба - рекао је Савановић.

Потребе купаца

Горан Савановић казао је да је до сада већином била пракса да је дошло до скраћења радног времена, а најчешће да ради само прва смјена или до 12 или 13 часова.

- Синдикат је на страни радника да се недјељом не ради јер има шест дана у седмици када могу да задовоље потребе и послодавца и купаца - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана