Непрописно паркирани угрожавају пјешаке

Данијела Стоканић
Непрописно паркирани угрожавају пјешаке

Бањалука - Градска управа започела је кампању "Паркирај паметно, паркирај прописно" како би скренула пажњу несавјесним возачима који остављају аутомобиле тамо гдје то није дозвољено и тако директно утичу на безбједност пјешака као најрањивије категорије учесника у саобраћају.

Почетак ове кампање јуче је на сједници Савјета за безбједност саобраћаја града, која је одржана у Градској управи, најавио начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

- Кампања ће бити реализована у двије фазе, превентивној и репресивној фази. У првој фази возачи ће бити упозоравани и биће им остављени леци са порукама да су непрописно паркирали свој аутомобил. Међутим, у другој фази дјеловаће се казненим мјерама, које ће спроводити Министарство унутрашњих послова, комунална полиција и "паук службе" - рекао је Новаковић.

Додао је да, поред Градске управе, у кампањи учествују МУП, Агенција за безбједност саобраћаја РС и Ауто-мото савез РС.

- У посљедње вријеме је примијећено да су тротоари и површине намијењене за пјешачење узурпиране непрописно паркираним возилима. Имамо прилику да посматрамо мајке које гурају колица по коловозу и дјецу како иду у школу мимо тротоара - истакао је Новаковић.

На сједници су разматрани нацрт стратегије и програма безбједности друмског саобраћаја.

- То су стратешка документа из области безбједности саобраћаја, која ће дефинисати активности у вези са безбједношћу саобраћаја у наредних десет година - истакао је Новаковић.

Поред тога, дефинисани су циљеви и правци дјеловања.

- Изградња одрживог и дјелотворног система управљања безбједношћу саобраћаја омогућиће континуирано смањење броја погинулих и за 50 одсто до 2025. године - нагласио је Новаковић.

Објаснио је да ће на основу ове стратегије бити израђен програм безбједности саобраћаја на подручју града за период од пет година.

- Програмом је дефинисана укупно 21 активност, распоређених у пет група, односно стубова безбједности саобраћаја - закључио је Новаковић.

Стратегија и програм ће до краја године бити пред одборницима Скупштине града.

Фотографије

Удружење омладине са инвалидитетом "Инфопарт" расписало је конкурс за фотографије возила паркираних на површинама за пјешаке у оквиру кампање "Не стај ми на пут", а који је отворен до 20. октобра.

Ова кампања указује на проблеме пјешака са инвалидитетом. Фотографије које ће учествовати у конкуренцији за награду треба да осликавају ситуацију на улицама града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана