Неопходан сервис за инвалидска колица

Данијела Стоканић
Неопходан сервис за инвалидска колица

Бањалука - У граду не постоји сервис за поправке и обнову инвалидских колица, али би сви они који користе ово средство за кретање ускоро могли да ријеше постојећи проблем.

На јучерашњем састанку представника Удружења дистрофичара Бањалука и Фонда здравственог осигурања РС постигнут је договор да ускоро буде отворен сервис за одржавање колица.

Извршни директор Удружења дистрофичара Бањалука Радован Ристић је истакао да су од представника Фонда тражили измјену Правилника о ортопедским помагалима.

- Он никако није добар и неопходне су његове измјене. Фонд нам инвалидска колица одобрава на период од 12 година, а скоро да је немогуће да једна колица могу толико да издрже без сервисирања. Проблем настаје када се колица покваре, јер нема ко да их поправи. Нова просјечна колица коштају од 5.000 до 6.000 марака, а Фонд издваја до 3.800 КМ - рекао је Ристић.

Додао је да су им представници Фонда обећали да ће већ идуће седмице почети са реализацијом овог пројекта.

Фонд здравственог осигурања формирао је радну групу за измјену Правилника о праву на медицинска средства, с циљем поједностављења процедура код остваривања права из ове области, посебно када је у питању прописивање ортопедских помагала осигураним лицима са инвалидитетом.

- Није битно да ли се колица одобравају на период од 12 година или неограничено. Нама је најважније да у сваком тренутку наши чланови знају да имају коме да се обрате, ако им је потребна поправка колица - рекао је Зоран Добраш из Савеза инвалидских организација РС.

Савјетник директора Фонда Бранислав Лолић је рекао да је задовољан приједлозима које су дистрофичари упутили Фонду, када је у питању измјена постојећег Правилника о праву на медицинска средства.

- Свјесни смо да су потребе особа са инвалидитетом, као и других осигураних лица, огромне, али смо ограничени финансијским средствима, па је немогуће у потпуности задовољити потребе свих категорија осигураника. Ово је добар начин да чујемо који су то проблеми у пракси, да бисмо могли радити на њиховом превазилажењу - рекао је Лолић.

Финансије

Правилником о праву на медицинска средства Фонд, између осталог, финансира инвалидска и електромоторна колица осигураницима који испуњавају критеријуме прописане правилником. Фонд је у прошлој години одобрио укупно 135 колица, укључујући електромоторна колица, као и инвалидска колица за дјецу, за шта је издвојено око 95.800 КМ. Иначе, укупан трошак Фонда за ортопедска помагала у прошлој години износио је око 7,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана