Нема пара за кружне токове

Данијела Стоканић
Нема пара за кружне токове

Изградње кружних токова код зграде Центра јавне безбједности Бањалука, код ресторана "Сирано" у насељу Лауш, те на раскрсници код Ребровачке цркве и код "Леснине" у насељу Лазарево, ове године неће бити.

Потврдили су ово "Гласу Српске" у Градској управи и предузећу "Путеви РС", а главни разлог је недостатак новца. Међутим, од планираних пет кружних токова у двије године је урађен само један монтажни кружни ток у насељу Обилићево.

Иако су се показале као веома функционалне јер су отклањале  такозване саобраћајне "чепове", гужве на градским улицама и појединим семафорима остаће и даље.  

Како су објаснили у Градској управи на подручју града тренутно има пет кружних раскрсница и то двије на западном транзиту, затим са обје стране моста Патре и у Мајке Југовића - Слободана Кустурића.

- Програмом уређења грађевинског земљишта и заједничке комуналне потрошње за 2015. годину није планирана изградња кружних раскрсница - рекли су у Градској управи.

У предузећу "Путеви РС", у чијој је надлежности раскрсница код цркве на Ребровцу, истичу да има урађен пројекат изградње кружног тока за овај дио града. Поред тога, у њиховој надлежности је и раскрсница код Нове пијаце.

- У наредном периоду надлежни сектор ће радити на ревизији техничке и планске документације. Након тога, слиједи процедура обезбјеђивања неопходних сагласности и рјешавање имовинско-правних односа те обезбјеђивање финансијских средстава да би се кренуло у изградњу  - рекла је портпарол "Путева РС" Наталија Кострешевић.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истиче да су кружни токови на раскрсницама у насељу Лауш, Реберовц и код Нове пијаце приоритет.

- Многи возачи су разочарани, јер је због недостатка новца стала изградња кружних токова. Досадашња анализа је показала да су постојећи кружни токови смањили број саобраћајних незгода, буку, загађење и друго. Поред тога, кружни токови пет пута убрзавају токове саобраћаја - рекао је Јаћимовић.

Додао је да такође, неријетко стижу и захтјеви возача за изградњу кружног тока код сервиса Видовић у насељу Борик.

Возаче, посебно они који свакодневно саобраћају најпрометнијим раскрсницама у граду и није баш нешто обрадовала ова вијест.

Данијел Вукић која живи на Лаушу каже да су у посљедње двије године саобраћајне несреће у том дијелу града све учесталије, често и са тешим посљедицама.

- Гужве су велике, најчешће рано ујутро и послије подне - између 16 и 17 часова. За прву руку добро би дошао и монтажни кружни ток на овом мјесту -  рекао је Мухић.

Вриједност кружних токова

 

Мањи кружни ток око 120.000 КМ

Већи кружни ток око 2.000.000 КМ

Монтажни кружни ток око 30.000 КМ

 

Кружне раскрснице планиране регулационим плановима

>> Булевар цара Душана, Краља Петра Првог Карађорђевића

>> Скендера Куленовића, Солунска, Исаије Митровића

>> Патре, Исаије Митровића, Теодора Колокотрониса

>> Код "Леснине" и Нове пијаце             

>> Браће Подгорник, Браће Пиштељић, Пиланска            

>> Кумсале - шест кружних раскрсница

>> Олимпијских побједника, Булевар српске војске

>> Спој улица Боланог Дојчина, Козарска, Источни транзит

>> Код бившег "Чајавеца" и Алеје

>> За Ново гробље двије круже раскрснице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана